Грецька віза: як оформити документи

Греція приваблює російських туристів не менше, ніж європейські столиці або узбережжя. Практично кожен, хто хоча б раз побував на батьківщині богів і героїв, у колисці людської цивілізації, мріє повернутися туди знову. Це не випадково, адже в Греції є все для комфортного життя та чудового відпочинку: тепле море, ласкаве сонце, цілюще повітря, непередавана атмосфера.

Країна-прародителька Олімпійських ігор зараз сходить в Шенгенську зону, так що для її відвідування потрібна відповідна віза. Громадяни СНД можуть відправитися в подорож, оформивши попередньо грецьку візу. Далі розповімо про те, як оформляється документ, скільки буде коштувати віза і які потрібні документи. Отже, як отримати грецьку візу росіянам в 2018 році?

Типи віз до Греції для росіян

Для в’їзду на територію Греції знадобиться Шенгенська віза. Отримавши такий документ, мандрівник зможе відвідувати і інші 25 країн-учасниць Шенгенської угоди. Це і прибалтійські Естонія, Латвія, Литва, і західноєвропейські Франція, Люксембург, Німеччина, скандинавські Швеція, Фінляндія. Не входять в цей список Болгарія, Великобританія, Ірландія, Румунія і Кіпр. Правда, є певний ліміт на перебування в Шенгенській зоні, він становить не більше 90 днів за останні півроку.

Залежно від передбачуваного часу знаходження в країні, росіянин, прямує в Грецію, може отримати такі типи дозвільних документів:

  • Короткострокова віза типу А або В — транзитна. Потрібна, тільки якщо планується пересадка з одного виду транспорту на інший на території Греції. Перебувати в країні можна, як правило, не більше пари доби, та й то не виходячи з транзитної зони аеропорту.
  • Грецька віза типу С — це найпопулярніший туристичний документ для в’їзду на територію країни. Допустимий термін перебування не більше 90 днів протягом останніх 6 місяців. Можна отримати візу для бізнес-поїздок, участі у різних заходах, відвідування родичів, відпочинку і так далі.
  • Національна віза типу D. Такий документ дає іноземному підданому право перебувати в Греції більше 3 місяців поспіль без виїзду. До кандидатів на отримання візи типу D пред’являються підвищені вимоги, і термін розгляду заявки більше.
  • В залежності від мети поїздки може видаватися:

    • туристична віза;
    • гостьова (відвідування друзів чи родичів, на постійній основі проживають в Греції);
    • ділова, або бізнес-віза для бізнесменів і підприємців.

    Раніше також існував документ, який дозволяв протягом нетривалого часу офіційно працювати на території Греції, але зараз працевлаштуватися можна тільки при наявності візи типу D, виду на проживання або громадянства.

    Загрузка...

    Оформлення три — та п’ятирічних віз

    Росіяни найчастіше оформляють візу типу C для туристичних поїздок до Греції, так як інші види документів отримати набагато складніше. Проте в деяких випадках зручніше оформити трьох — або п’ятирічний дозвіл на безперешкодний в’їзд в країну. Таку пропозицію з боку міграційної служби Греції продиктовано необхідністю залучати в країну фінансові кошти з-за кордону. Інвестори і люди, які є фінансово незалежними, можуть розраховувати на грецьку візу на 3 роки. Як отримати такий документ?

    Віза на три роки може бути видана тільки в тому випадку, якщо громадянин іноземної держави підходить під ряд вимог Візового кодексу ЄС та міграційних правил Греції. Ось основні з них:

  • Великий досвід закордонних поїздок. Враховуються подорожі по ЄС, а також у США, Великобританії та деякі інші розвинуті країни, які не входять до складу Європейського Союзу.
  • Використання минулих віз строго у відповідності з метою отримання. Наприклад, туристичний Шенген дає право вирушати в європейські країни тільки на відпочинок, при цьому не можна працевлаштуватися і постійно проживати на території іншої держави. Якщо в минулому були порушення, то в видачі візи на 3 роки можуть відмовити. Більше того, порушення міграційного законодавства можуть стати причиною проблем навіть з отриманням звичайної туристичної візи типу С.
  • Здобувач повинен довести, що йому дійсно необхідно періодично їздити в Грецію протягом терміну дії документа, що запитується. Метою поїздок можуть бути нерухомість чи бізнес у країні, службові обов’язки, необхідність регулярного лікування в грецьких здравницях, відвідування родичів, що проживають у Греції.
  • Достатнє матеріальне забезпечення. Неодноразово вдавалося помітити на практичному прикладі, що чим більше іноземець забезпечений, тим охочіше видають грецьку візу на 3 роки з можливістю багаторазового в’їзду.
  • Претендент повинен надати повний пакет документів, який залежить від цілей поїздки. Для приватних візитів, ділових і туристичних поїздок необхідні різні папери. Грецьку візу на 3 роки не видадуть у разі відсутності, наприклад, підтвердження мети поїздки або матеріального забезпечення в пакеті документів.
  • Вагомі причини для повернення у свою країну. Ні за яких обставин не можна перевищувати дозволені терміни перебування в Європейському Союзі, інакше йому загрожує депортація з можливою забороною на в’їзд не тільки в Греції, але і в зону Шенгенської угоди.
  • Ще є грецька віза на 5 років. Як отримати такий документ? Вимоги до шукача в цьому випадку дуже жорсткі. Настільки тривала віза видається тільки при наявності в Греції близьких родичів, нерухомості або бізнесу. Це потрібно підтвердити документально.

    Самостійне отримання

    Як отримати грецьку візу? Необхідно зібрати документи і звернутися в консульство або візовий центр не більше ніж за три місяці до поїздки, але не менше ніж за два тижні. Потрібно враховувати те, що у святкові дні заклад може не працювати. Документи на грецьку візу можна подати лише за попереднім записом в онлайн-режимі. Реєструватися на подачу потрібно через офіційний сайт візового центру, там же пізніше можна буде відстежити етап оформлення.

    У візовому центрі або консульстві після прийому документів для оформлення грецької візи в закордонний паспорт поставлять штамп з назвою країни, датою початку розгляду документів, місцем подачі та бажаної категорією візи. Пізніше цей штамп заклеять виданою візою. Зразок грецької візи ви можете побачити нижче.

    У деяких центрах надається платна допомога в заповненні заяви, можливе оформлення медичної страховки на місці, послуги фотографа. Послуга Доступна також смс-сповіщення про готовність документів.

    Список необхідних паперів

    Список документів на грецьку візу залежить від мети подорожі. Для туристичних і приватних поїздок в 2018 році будуть потрібні:

  • Анкета, заповнена літерами латинського алфавіту, з особистим підписом заявника. Якщо є діти, які вписані в паспорт і теж відправляється в подорож, на них потрібно заповнювати окрему анкету.
  • Два кольорових фото (35 х 45 мм), які були зроблені не більше 6 місяців тому. Одну з фотографій потрібно прикріпити до першої сторінки анкети.
  • Оригінал внутрішнього паспорта та копії всіх сторінок з позначками. Якщо заявник тимчасово проживає не за місцем постійної реєстрації, необхідна тимчасова прописка або інші документи, наприклад, довідка з місця працевлаштування або довідка про право власності на нерухомість.
  • Закордонний паспорт, дійсний ще мінімум три місяці після повернення на батьківщину. У паспорті повинні бути принаймні дві порожні сторінки. Потрібно зробити ксерокопії всіх сторінок. Якщо раніше був інший закордонний паспорт, потрібно зробити ксерокопії першої сторінки і старих віз.
  • Довідка з місця працевлаштування на фірмовому бланку компанії. Повинні бути вказані дані фірми, адреса, відомості про займану посаду, рівні заробітної плати, стаж роботи. Довідка дійсна протягом місяця, вона повинна бути підписана уповноваженою особою.
  • Інше підтвердження джерела доходу, якщо довідку з місця роботи отримати не представляється можливим. Наприклад, можна замовити виписку з рахунку за останні три місяці мінімум, довідку про наявність нерухомості в Росії і так далі.
  • У тому випадку, якщо немає можливості підтвердити джерело доходу або він становить менше 25 тис. рублів на місяць на людину, потрібно підготувати лист від спонсора. Спонсором може бути лише близький родич (дружина, чоловік, батьки, діти, теща, зять, бабусі й дідуся). До листа потрібно додати довідку про доходи спонсора, копії паспорта та підтвердження родинних зв’язків.
  • Медична страховка, дійсна на території Шенгенської зони. Страховка повинна покривати витрати на як мінімум 30 тис. євро і діяти на весь термін поїздки.
  • Авіа-, ж/д або автобусні квитки або їх бронювання. Якщо планується подорож на власному авто, потрібно надати водійське посвідчення, технічний паспорт, міжнародну страховку на авто, план поїздки.
  • Підтвердження наявності місця проживання в Греції: бронь готелю або ваучер, договір оренди квартири, лист від родичів, які проживають в країні і готові прийняти у себе мандрівника.
  • Індивідуальним підприємцям потрібно надати свідоцтво про реєстрацію ИП, довідку про взяття на облік в податковій, копію декларації.
  • Студенти повинні надати студентський, довідку з вузу, підтвердження оплати навчання, яким може виступати довідка з роботи, спонсорський лист від близьких родичів або виписка з рахунку.
  • Пенсіонери повинні зробити копію пенсійного.
  • Громадяни, які не працевлаштовані офіційно, потрібно показати у візовому центрі або консульстві виписку з рахунку, зроблену не більше одного календарного місяця тому.
  • Жінки в декреті повинні підтвердити свій дохід і зробити довідку, що підтверджує факт догляду за дитиною.
  • Якщо планується поїздки з тваринами, потрібно зробити на них окремий документ (ветпаспорт), ветеринарне свідоцтво про щеплення та стан здоров’я.
  • Як отримати грецьку візу в Санкт-Петербурзі та інших містах Росії? Потрібно зібрати необхідні документи, зареєструватися на подачу, подати їх на розгляд і дочекатися результату.

    Загрузка...

    Заповнення анкети на візу

    Заява на отримання візи в Грецію виглядає так само, як і для інших країн ЄС. Здобувач повинен вказати свої особисті дані: Ф. В. О., дату і місце народження, громадянство в даний час і при народженні, якщо відмінне, стать, сімейний стан, наявність неповнолітніх дітей, тип проїзного документа і так далі. Необхідно перерахувати Шенгенські візи, видані за останні три роки, вказати бажану категорію візи і кількість в’їздів, тривалість транзиту або перебування. В анкеті на грецьку візу надані пояснення щодо заповнення.

    Вимоги до фото для візи

    Для отримання грецької візи необхідно надати кілька фото претендента, але вони повинні бути зроблені за всіма правилами стандарту ICAO. По-перше, зйомка повинна проводитися не більше півроку тому, який розмір фото, по-друге, повинен бути рівно 34 х 45 мм. Крім того, особа на фото для документів має займати 70-80% знімка, фон — світлий, погляд людини повинен бути спрямований в камеру, а особа не перекрито відблисками, темними окулярами, головними уборами чи волоссям. Знімки приймаються тільки якісні, чіткі, з нормальною контрастністю.

    Здача біометричних даних

    В консульстві або візових центрах для отримання грецької візи самостійно або через фірми-посередники потрібно здати біометричні дані. Це означає зняття відбитків пальців та (при необхідності) цифровий біометричний знімок. Ця процедура безкоштовна і здійснюється в день подачі паперів. Природно, що при цьому необхідно присутність заявника навіть у тому випадку, якщо він користується послугами фірм-посередників для оформлення документа.

    Біометричні дані заносяться в загальну базу даних, так що при зверненні до представництва інших країн для оформлення документів повторно здавати відбитки пальців і робити цифрове фото не потрібно буде. Повторно здавати дані належить тільки через 59 місяців.

    Від біометрії звільнені наступні категорії громадян:

    • здобувачі, які проходили процедуру, починаючи з 2015 року, але якщо ще не пройшло 59 місяців;
    • діти молодше 12 років;
    • інваліди, особи, з обмеженнями, які роблять для них процедуру зняття відбитків неможливою.

    Дитячий Шенген в Грецію

    Щоб отримати грецьку візу в 2018 році для дитини, потрібно буде надати додаткові документи. Список включає в себе:

    • оригінал та ксерокопію свідоцтва про народження дитини;
    • нотаріально завірений дозвіл на виїзд від другого батька, якщо неповнолітній виїжджає за кордон тільки з одним батьком;
    • завірений дозвіл на виїзд від обох батьків, якщо дитина їде з третьою особою;
    • якщо немає можливості одержати дозвіл на виїзд дитини за кордон, потрібно отримати в рагсі довідку форми 25 («батько записаний зі слів матері»), надати (якщо є) рішення суду про позбавлення батьківських прав, свідоцтво про смерть другого з батьків або довідку про визнання безвісно відсутнім;
    • за неповнолітньої дитини анкету заповнюють батьки або опікуни.

    Вартість оформлення та збори

    Візовий збір єдиний для всіх країн Шенгенської зони і він становить 35 євро. Мито сплачується в гривнях за курсом на день подачі анкети. Якщо з приводу візи буде прийнято негативне рішення, гроші не повернуть. Термінове оформлення документів (до 3 днів) оплачується по іншому «тарифу» — 70 євро. Якщо документи подаються не в консульство безпосередньо, а у візовий центр, додатково потрібно сплатити сервісний збір, рівний 1240 грн. У Москві і Санкт-Петербурзі можна оплатити послугу кур’єрської доставки документів. Це буде коштувати від 700 рублів і більше (в залежності від розташування).

    Від сплати візового збору звільняються наступні категорії громадян:

    • діти молодше 12 років;
    • школярі і студенти, викладачі, які супроводжують їх, якщо група направляється на навчання;
    • близькі родичі громадян Росії, які постійно проживають в ЄС;
    • члени урядів, парламентів, офіційних делегацій, судів;
    • інваліди та особи, які їх супроводжують;
    • громадяни, які надали документи, що підтверджують необхідність термінової поїздки в гуманітарних цілях: для отримання медичної допомоги, відвідування похорону родичів або близьких, які важко хворі;
    • учасники міжнародних спортивних заходах і ті, хто їх супроводжує;
    • особи, які беруть участь у творчій, науковій, культурній діяльності, представники некомерційних організацій до 25 років.

    Багато пільги не діють, якщо документи подаються для термінового розгляду.

    Терміни оформлення і дії віз

    Термін оформлення візи сильно залежить від місця подачі пакету документів. Так, в Москві і Санкт-Петербурзі це займає 48 годин (без урахування дня подачі), а в Новороссийке, наприклад, може розтягнутися на 10 діб. Максимум потрібно розраховувати на 30 днів, так як при необхідності більш тривалого розгляду анкети або сильної завантаженості дипломатичних представників приймаючої сторони терміни можуть сильно розтягнутися.

    Термін дії візи індивідуальний. Якщо раніше здобувач вже відвідував країни Шенгенської зони і не має нарікань з приводу дотримання міграційного законодавства, то можна розраховувати на збільшення періоду дії. Одноразову візу видають на період до 90 днів, мультивізу можна отримати на 6-12 місяців, але обмеження терміну перебування в країні при цьому залишається. Активні мандрівники в деяких випадках можуть розраховувати на візу на три роки.

    Відмова у видачі грецької візи

    У разі негативного рішення за результатами розгляду документів претендент отримати офіційний лист-повідомлення. Можна спробувати подати документи ще раз на наступний день, виправивши всі помилки, або апеляцію. Основні причини відмови полягають у недостатній кількості фінансових засобів (мінімальний рівень доходу мандрівника — 25 тисяч рублів на місяць, якщо фактично він менше, то потрібно шукати спонсора і підготувати лист), неправильно заповненої анкети і невірному виборі країни для подачі заяви.

    Де можна подати документи

    Як отримати грецьку візу в Санкт-Петербурзі, Москві та інших містах РФ, куди подавати документи? На території Росії зробити це можна, здійснивши особистий візит в консульство або візовий центр, через туристичне агентство (воно має бути акредитованим), з допомогою представника через нотаріально завірену довіреність. Якщо документи подаються на всю сім’ю, то потрібно візит хоча б одного члена сім’ї.

    Білоруси, які проживають в Росії або на батьківщині, можуть звертатися за грецької візи в Генеральне московське консульство. У самій Білорусі немає дипломатичних представництв Греції. Українці можуть подати документи в Києві, Маріуполі та Одесі.

    Загрузка...