Кумарин: що це таке, застосування в косметиці

У кожній рослині є маса корисних речовин, які можна отримати і застосовувати в різних сферах діяльності людини. Багато чули про кумарине, але не всі розуміють, що це, як виходить даний продукт.

Що таке кумарин?

Кумарин – запашне речовина, яка є в бобах тонка, жовтому доннике, ясменнике і так далі. Його формула СвНв02. Речовина виходить за допомогою екстрагування бобів тонка за допомогою спирту. Синтетичним шляхом кумарин отримують з саліцилового альдегіду. Що це таке — кумарин — розібралися, але як він виглядає і де застосовується?

Загрузка...

Зовнішній вигляд і параметри

Кумарин утворюється у вигляді безбарвних кристалів з гірко-пекучим смаком, відрізняється ароматом сіна. Продукт слабо розчиняється у холодній рідині, але швидко в органічних розчинниках. Температура плавлення становить 67 °C. Демонструє речовина слабку дезинфікуючу дію. Застосовується найчастіше в парфумерної і кондитерської індустрії, медицині використовують деривати кумарину. Що це таке — кумарин — зрозуміло, але от з дериватами поки такої визначеності немає.

Деривати кумарину

Деривати кумарину – це S-метилумбеллиферон, призначений для збереження продукції від згубного впливу ультрафіолетових променів. Застосовуються проти сонячних опіків. Похідні даного компонента (наприклад, диметиламидокумарин) використовуються для лікування екземи або псоріазу на обличчі.

Властивості кумарину, необхідні для косметології

Застосовується в косметології кумарин відрізняється наступними властивостями:

  • Ароматичне. Речовина фіксує аромати, тому додають його в парфуми для фіксатора сухих ноток. Цінний компонент ще й тим, що дає стійкий, м’який і солодкуватий запах, надає косметиці нотки кориці і ванілі. Кумарин активізує працездатність клітин шкіри. Продукт включають до складу через солодкувато-гіркуватих ноток. У поєднанні з лавандою і мохом кумарин формує деревно-трав’яний шлейф, і його часто додають до складу фужерний парфумів. У косметиці продукт є імітацією вершкового масла, кокоса, карамелі.
  • Тонізуючий. Компонент додається до складу масажних масел для тіла, тому що він демонструє стимулюючу і тонізуючу дію. Ефективно він проявив себе і в антицелюлітних серіях. У медицині речовина застосовується в якості спазмолитика і для профілактики формування тромбів. Кумарин коригує діяльність фактора згортання крові, ще продукт застосовують у вигляді маскуючого елемента при створенні лікарських засобів.
  • Що це таке – кумарин – з’ясували, але в якій косметиці він зустрічається?

    Загрузка...

    В яких засобах є кумарин?

    Продукція зустрічається у наступних косметичних засобах:

    • парфумах;
    • дезодорантах;
    • милі;
    • оліях для ванни;
    • кремах, масках для обличчя та тіла;
    • гелях для душу, пенах для ванни;
    • масажних олій.

    Косметику, яка містить в складі кумарин, завжди зберігають подалі від прямих сонячних променів.

    Коли не варто використовувати кошти з кумарином?

    Засоби, які містять лактон кумарину (ефірне масло), варто виключити:

    • під час вагітності;
    • при виразковому недугу;
    • при підвищеній чутливості дерми.

    Історична зведення

    Хто зумів вперше виділити кумарин? Що це таке, дізнався в 1822 році англійський хімік Вільям Перкін. Він першим виокремив кумарин з бобів тонка — це плоди вічнозеленого дерева діптерікса. Корінні жителі з давніх часів використовували кристали кумарину, які виступали на поверхні подсохших плодів дерева, в магічних ритуалах. Кристали викликали галюцинації, ейфорію, приписували їм навіть гіпнотичні якості і вважали даний продукт найсильнішим афродизіаком.

    Європейці застосовували кумарин у вигляді ароматичної добавки для тютюну, а також у вигляді засоби від молі. У 1882 році парфумер Поль Парку створив за допомогою кумарину перший фужерний аромат. Це був Fougere Royale від Houbigant.

    Спочатку аромат був задуманий як жіночий, але до нього проявили інтерес в більшій мірі чоловіки. Російському імператору Олександру III дуже сподобався аромат, і він зробив парфумерний будинок Houbigant постачальником двору. З того часу кумарин зазвичай входить в склад чоловічої серії парфумерії.

    Тривалий час точилися дискусії щодо того, чи шкідлива кумарин для здоров’я. Європейське агентство з безпеки продуктів харчування розвіяло всі сумніви і уклали, що кумарин – безпековий компонент, і його стали включати в продукти харчування.

    Як з’являється кумарин?

    Речовина міститься не тільки в плодах діптерікса, його можна знайти і в листі і плодах багатьох інших рослин: кориці, буркуну, айстри, гербери, ромашки і так далі. Одержують даний компонент за допомогою дистиляції з застосуванням водяної пари. В результаті перегонки формуються безбарвні кристали, вони гіркі на смак, і у них запах свіжого сіна. Ці кристали, що добре розчиняються в етанолі, спирті і навіть трохи в окропі. Для промислових цілей речовина створюється синтетичним шляхом – з саліцилового альдегіду або оцтового ангідриду.