Оформлення іспанської візи: документи, терміни

Сприятливі кліматичні умови іспанської Рів’єри з кожним роком приваблюють велику кількість туристів. Мальовничі ландшафти, лагідні морські хвилі, історичні пам’ятки та природні пам’ятки, а також високий рівень обслуговування – це всього-лише короткий опис батьківщини фламенко і страхітливою кориди.

Для відмінного відпочинку туристи повинні оформити одну із запропонованих Іспанією віз, найчастіше люди вибирають “шенген”, так як він дає вільне переміщення по всій території країн, що підписали шенгенські угоди. Нижче буде надано докладний опис оформлення іспанської “шенгену” та всі необхідні нюанси, які можуть супроводжувати туриста під час подачі документів.

Загальні поняття візового режиму

Іспанська віза є однією з найпопулярніших серед “шенгену”. І це не дивно, варто поглянути лише на райські пляжі Тенеріфе і готичний собор у Барселоні. Отримання іспанської візи в першу чергу залежить від правильних даних, записаних в анкеті. Зазвичай процес виготовлення може затягнутися до п’ятнадцяти днів, але є варіант отримати її і за три.

Всі тонкощі і правила щодо оформлення іспанської візи вказані в офіційному джерелі Іспанії на території Російської Федерації – на сайті посольства. Потрібно бути гранично акуратним, зв’язуючись з третіми людьми, що пропонують допомогу в подачі документів і гарантують стовідсоткове підтвердження отримання іспанської візи. Іноді люди наражають на шахраїв і таким чином замість отримання документа в паспорт несподівано опиняються у візовому карантині.

Бувають випадки, коли іспанська віза ще дійсна, а от паспорт вже немає (наприклад, закінчився термін придатності або паспорт був зіпсований з різних причин). В таких моментах, на жаль, віза теж припиняє свою дію. І крім оформлення нового паспорта туристу потрібно буде подавати документи на іспанську візу. Тобто ніякі переноси не робляться і пред’явити новий паспорт укупі з візою в старому на паспортному контролі не вийде.

Загрузка...

Отримання візи в розпал сезону

Сезон в Іспанії починається в травні, а закінчується в жовтні. У зв’язку з цим консульський відділ отримує велику кількість повідомлень і заяв на оформлення іспанської візи. З-за цього відбувається посилення вимог до кандидатів:

  • Подавати документи необхідно буде не менше ніж за двадцять два дні до початку подорожі.
  • Терміни рассмотра і виготовлення іспанської шенгенської візи буде займати до п’яти робочих днів і вище. День, коли заявник приніс всі папери в посольство, зазвичай не враховується.
  • У разі відсутності хоча б однієї необхідної довідки документи не будуть прийняті. Тому потенційним туристам слід заздалегідь подбати про всі нюанси і звіритися з офіційним списком, необхідним іспанськими властями.
  • Абсолютно всі дані повинні бути в роздрукованому вигляді, не варто приносити ніяких носіїв з документацією в електронному вигляді (наприклад, флеш-карти).
  • Якщо в анкеті необхідно внести зміни, то їх здійснює особисто сам заявник, який цю анкету заповнював.

Варіанти віз

Для іноземців є кілька варіантів іспанських віз, які мають між собою особливі відзнаки:

  • Короткострокова віза шенген типу З оформляється в туристичних цілях.
  • Віза для транзиту у разі використання країни як пересадкового пункту.
  • Національна віза категорії D. Це довгостроковий варіант в’їзного документа.
  • Навчальна віза, запитувана студентами, що надійшли в іспанські вищі навчальні заклади.
  • Віза резидента видається громадянам, які проживають в Іспанії постійно.

Найчастіше оформляється “шенген” категорії С – іспанська віза, термін перебування за якою – дев’яносто днів.

Для того щоб оформити візу, необхідно зібрати певний пакет документів і здати біометричні дані. З 2015 року всім громадянам, запитувачем шенгенську візу, необхідно особисто з’явитися в посольство Іспанії для зняття відбитків пальців – дактилоскопії, від якої звільняються неповнолітні діти до дванадцяти років. Однак процедура зняття біометричних фотографій обов’язкова для всіх заявників.

Оформлення “шенгену”

Щоб отримати іспанську візу в Москві, туристи повинні зібрати наступну документацію:

  • Роздруковану та правильно заповнену анкету-заявку. Вона повинна бути підписана безпосередньо самим заявником. Анкета на іспанську візу для дитини заповнюється окремо.
  • Закордонний паспорт з терміном дії не менше трьох місяців з моменту повернення туриста на батьківщину. Паспорт повинен мати хоча б два порожніх листа для вклеювання візи та проставлення в’їзного і виїзного штампа.
  • Копії всіх сторінок закордонного паспорта: перша сторінка з особистими даними повинна продублироваться два рази.
  • Дві кольорові фотографії розміром 35 на 45 міліметрів. На фото повинні бути відсутні кути й овали. Особа розташовується на білому або світлому фоні. Одна фотокартка вклеюється в анкету на іспанську візу.
  • Копії всіх сторінок старих закордонних паспортів з усіма відмітками і візами інших країн.

  • Отксерокопированные сторінок російського паспорта. Копіювати необхідно абсолютно все.
  • Копія медичної страховки, яка поширюється на всі види лікувальної діяльності, а сума покриття дорівнює щонайменше тридцяти тисячам євро. Вона повинна бути дійсна на всій території Шенгенської зони.
  • Довідка з місця праці, яка оформляється на спеціальному фірмовому бланку компанії. В даних довідки повинна бути вказана посада заявника, стаж, розмір заробітної плати щомісяця. Також в ній вказано, що роботодавець надає чергову відпустку і зберігає за працівником його трудове місце на час його відпустки. Довідка підписується керівником фірми, а зверху ставиться офіційна печатка. Тим, хто має статус індивідуального підприємця, необхідно буде докласти бланк свідоцтва про реєстрацію підприємства, копію документа, що доводить сплату всіх податків за минулий рік, і отксерокопированный ІПН.
Загрузка...

Додаткові документи

Якщо іспанську візу в Москві оформляє громадянин, який перебуває у статусі безробітного, то він повинен мати спонсора, який буде покривати його витрати. Для доказу фінансової забезпеченості спонсор представляє заяву про намір оплачувати поїздку спонсорованого, таку ж довідку з робочого місця, описану вище, копію сторінки закордонного паспорта з особистими і будь-який документ, який зможе підтвердити спорідненість, якщо спонсорство виходить від близької людини.

Пенсіонери теж можуть отримати іспанську візу в Москві. У посольство слід принести крім всіх вищевказаних документів копію пенсійного посвідчення, папір, що підтверджує фінансове забезпечення на весь період відпочинку (це може бути виписка з банку з особового рахунку, дорожній чек або спонсорство від другої особи). У разі спонсорування поїздки людина повинна додати довідку з місця трудового спонсора, копію російського паспорта, а також документ, згідно якого буде підтверджено спорідненість.

Як отримати іспанську візу студенту або школяру? В першу чергу, береться довідка з місця його навчання на даний момент, копія студентського квитка та паперу від спонсора (заява, копія російського паспорта, а також пред’являються докази спорідненості спонсора і учня). Для повної впевненості в тому, що грошове питання не викличе додаткових проблем в оформленні візи, в іспанське посольство видається документ, де вказується, розрахунковий рахунок спонсора з сумою, рівною 562 євро або більше. Розрахунок ведеться від 57 євро в добу на людину. У разі якщо заявник оформляє візу в консульстві Санкт-Петербурга, то добова норма дорівнює 62 євро на одну особу, однак не менш 562 євро на всю поїздку.

Для тих, хто ще ніколи не оформляв “шенген”, кращим додатком до подібних банківським випискам будуть документи, що свідчать про наявність власної нерухомості, володіння транспортним засобом і так далі.

Також ідеальним варіантом буде мати роздруківку підтвердження броні квитків туди і назад як на повітряне судно, так і на поїзд, морське судно або автобус. Крім усього перерахованого потрібно папір, що підтверджує бронювання готельного номера. Її можна отримати за допомогою факсу за підписом головного менеджера. Є можливість представити договір оренди житла, але у будь-якому випадку скрізь повинні бути вказані дані заявника (прізвище, дати проживання і так далі).

Коли людина їде провідати родичів або друзів, то оформляється запрошення, яке засвідчується нотаріусом з боку запрошує. До нього додаються документи, що засвідчують особу запрошує у вигляді копії паспорта або посвідки на проживання, довідка, де вказується прописка приймаючої сторони, і будь-який варіант документа, що доводить спорідненість.

Звичайно, незважаючи на те що всі папери будуть зібрані в належній кількості і збігаються зі списком вимог, за працівником консульського відділу залишається останнє слово. Так, він має право викликати заявника на особисту бесіду і запросити ще якусь документацію в іншому форматі. До речі, при таких розкладах він дзвонить за вказаними номерами для перевірки, і якщо дані будуть помилковими, то послідує негайна відмова.

Коли громадянин залишає заявку на візу, термін дії якої перевищує сто вісімдесят днів, консул має право вимагати документи, які доведуть легальне і дійсне відвідування країни за попередньою візі, наприклад:

  • Копії раніше виданих віз укупі зі штампами в’їздів і виїздів.
  • Відривні посадочні талони з минулих поїздок або старі копії квитків.
  • Чеки від сплачених готельних номерів або з фірми з прокату автомобіля.
  • Чеки, що підтверджують здійснення покупок в Іспанії в період попередніх поїздок (роздруківка руху капіталу з банківського рахунку також буде доречна).

Подорож з дитиною

Якщо громадянин збирається в подорож зі своєю дитиною, то крім повного пакету документів на нього збираються додаткові у вигляді:

  • Копії свідоцтва про народження (оригінал слід взяти з собою).
  • Якщо у дитини офіційно є другий з батьків, то від нього потрібно згода на вивезення, його слід завірити у нотаріуса. Більше того, до документа додається копія російського паспорта з особистими даними, а в самому дозволі вказується адреса реєстрації батьків, Ф. В. О. супроводжуючого. Метою поїздки повинен бути туризм. Зазначаються країни, передбачувані до відвідування крім Іспанії, і повний термін подорожі.

Іноді у посольстві вимагають перехресну довіреність, підписану обома батьками. Такими випадками є:

  • Одержання на дитину мультивізи, що має термін дії на півроку, рік, три роки або п’ять років.
  • Якщо батьки летять в Іспанію в різні дні або різними рейсами. Те ж саме з поверненням на батьківщину.
  • Якщо хтось із батьків має постійний вид на проживання в Іспанії і велику частину часу перебуває на іспанській стороні.
  • Якщо під час поїздки один батько має намір покинути межі Іспанської держави на будь-який час.

Бувають випадки, коли взяти довіреність від другого з батьків не представляється можливим, тоді потрібно офіційна папір із зазначенням причин його відсутності, наприклад, документ про розлучення або свідоцтво матері-одиначки. Є варіант отримати спеціальну довідку з поліції, в якій буде відмітка про невідомому місці знаходження другого з подружжя.

Коли діти вписані в паспорт батьків, візовий стікер на дитину вклеюється нарівні з “шенгеном”. Також усі діти, які досягли шести років, повинні мати фотографію в батьківському паспорті. Але з чотирнадцяти років дитина зобов’язаний отримати свій власний закордонний паспорт.

Терміни оформлення та вартість “шенгену”

Вартість шенгенської візи в звичайному форматі становить 35 євро. До цієї суми може додатися візовий збір, якщо заявник звернеться за допомогою в візовий центр.

Розгляд заявки зазвичай відбувається за п’ять-десять робочих днів. А в разі подання документів з російських регіонів весь процес затягується ще приблизно на три дні з-за поштових відправлень. Тому деякі користуються послугою термінової видачі візи.

Терміновий варіант оформлення

Для отримання іспанської візи самостійно і в терміновому порядку заявнику необхідно придбати квитки на певні дати і прикласти їх до основних документів. Вартість в такому разі, безумовно, змінюється:

  • Для дорослих та дітей, які досягли шестирічного віку, – шістдесят євро.
  • Для дітей до шести років, вписаних в закордонний паспорт батька, – безкоштовно.

До речі, для володарів мультивізи є відмінний варіант продовження. За законодавством Європейського союзу, якщо у громадянина термін візи закінчується на середині передбачуваного відпустки, то легше буде продовжити до необхідної дати замість оформлення всіх документів по новій.

Відмова у видачі візи

Які варіанти відмов можуть бути:

  • Недостатньо документів, що свідчать про мету поїздки.
  • Подання свідомо неправдивої інформації.
  • Найчастіше виникає ситуація другої категорії, коли заявники надають “липові” папери з бронью готелю або несправжні квитки та запрошення.

    Однак громадянину дозволяється подача апеляції, але не пізніше ніж через місяць після отримання відмови у візі. Апеляцію слід подавати прямо в те місце, де розглядалися документи на отримання “шенгену”. Оформляється вона англійською або іспанською мовою. Якщо заявник не може бути присутнім в посольстві або консульстві при подачі документа, то складається довіреність на особу, яка представляє його інтереси.

    Більш того, апеляцію можна відправити поштою, тут допоможе рекомендований лист. Це зручно, якщо громадянин проживає далеко від усіх офіційних іспанських представництв. Варто враховувати, що в електронному вигляді ніякої документ прийнятий не буде. Зате відповідь з посольства надішлють допомогою електронного листа.

    Що необхідно вказати в апеляції:

    • Ф. В. О. людини, якому було відмовлено у видачі іспанської візи, дані закордонного паспорта, контакти (варіанти телефонних номерів та електронна пошта).
    • Місце, куди подавалася документація.
    • Вказана причина, по якій не видали візу.
    • Слова заперечення з боку заявника.

    До апеляції додається копія відмовного повідомлення з консульського відділу і будь-які інші документи, що підтверджують правоту громадянина.

    При повторній відмові апеляція подається іспанський Верховний суд, розташований в Мадриді. Дана процедура здійснюється не пізніше двох місяців після винесення другого відмови. Варто розуміти, що будь-які витрати будуть проводитися за рахунок заявника.

    Інформація для мешканців півострова Крим

    Іспанське посольство, розташоване в столиці Російської Федерації, як і Генеральне консульство в Санкт-Петербурзі, визнає кримчан російськими підданими і приймає від них документи на оформлення візи будь-якого типу. Всі вимоги відповідають вищевказаної інформації.