Поїздка на Кіпр: потрібна віза росіянам і білорусам?

Блакитний колір моря, міста з давньою історією і неймовірні мальовничі краєвиди відкриваються перед туристами при відвідуванні острова кохання — Кіпру. Колись покровителькою цих земель була сама Афродіта. Зараз Кіпр — це одне з найпопулярніших місць для відпочинку та проведення молодіжних вечірок.Але як і будь-яка інша країна, Кіпр має свої візові правила. Тому перед придбанням туру або квитків на літак необхідно ретельно вивчити варіанти в’їзду на територію вічного літа.

Щодо російських та білоруських туристів оформлення візи обов’язково. Але варто враховувати, що політична зупинка на Кіпрі досі нестабільна, так як північна частина острова — це все ще турецька територія.

Візовий режим на Кіпрі

Потрібна віза на Кіпр росіянам в 2018 році? Так, як і білорусам. Абсолютно незалежно від того, яку частину турист бажає відвідати Південну або Північну), краще всього оформити візу саме Республіки Кіпр. Для багатьох досі є відкриттям, що Кіпр — це незалежна країна, яка є членом Європейського Союзу, офіційно не розділена на грецьку і турецьку частини.

Однак не всі умови щодо візового режиму збігаються між даними країнами. Існує багато особливостей, які необхідно враховувати при подачі на будь-яку кіпрську візу. Далі в статті буде розглянуто кілька варіантів в’їзду на острів, включаючи режим з турецької сторони.

Загрузка...

Які варіанти кіпрських віз існують

Чи потрібна віза для поїздки на Кіпр? З цим питанням розібралися, так, потрібна. Тепер треба проаналізувати види можливих в’їзних документів. Всі національні візи незалежного острови мають чіткі розподілу по категоріям:

  • Віза для транзиту. Потрібна віза на Кіпр білорусам і росіянам при використанні країни в якості проміжного пункту перед кінцевим? Безумовно, так. Вона називається ATV (Airport transit visa) або Транзитна віза аеропорту». З її допомогою можна пройти в зону транзитного очікування, але потрапити на територію країни неможливо (якщо, наприклад, у пасажира є достатньо часу, щоб прогулятися по місту поза будівлі аеропорту).
  • Віза туриста і гостя. Вони відносяться до типу С і за назвами можна визначити, яка для чого оформляється: гостьова для відвідування друзів чи родичів, туристична — для людей, що переслідують чисто туристичні цілі.
  • Дуже цікавий момент виходить з робочим і імміграційним дозволами. Потрібна віза на Кіпр в таких випадках? Насправді як таких віз для працевлаштування або остаточного переїзду на острів немає. Однак з допомогою дозволу від спеціальних органів по імміграції і Міністерства праці виконання таких місій можливо.
  • Все про туристичній візі

    Потрібна віза на Кіпр росіянам в 2018 році для подорожей по туристичному маршруту? Звичайно, потрібна, адже Кіпр і Росія не укладали спеціальні угоди щодо безвізового в’їзду. Той же відповідь піде на питання про те, чи потрібна віза на Кіпр білорусам для туристичної мети.

    Людина, що отримав туристичну візу, не має права влаштовуватися на офіційну і неофіційну роботу, а також проходити будь-яке навчання. Всі візи мають свої терміни дії — те саме час, протягом якого турист може користуватися в’їзним документом. Не варто плутати поняття «строк» і «термін перебування», так як останнє ставиться до можливого кількістю днів перебування туриста одноразово при чинною візою. Тобто громадянину не завжди дозволяється перебувати в країні безвиїзно стільки, який термін його в’їзного документа.

    Також турист повинен визначитися з кількістю днів відпочинку: потрібна віза на Кіпр йому з можливістю багаторазового відвідування країни або у вигляді короткострокового варіанти. У першому випадку строк дії становить до п’яти років і видається багаторазова віза тільки тим, хто надав незаперечні докази своїх частих поїздок на територію держави та інших європейських країн-членів Європейського Союзу.

    Друга різновид туристичної візи — короткострокова, вона ж одноразова, її наявність означає, що туристу дозволено в’їжджати на територіальні простори країни протягом шести місяців на дев’яносто днів. Багаторазова віза також допускає максимальне перебування в дев’яносто днів за півріччя.

    Потрібно робити візу на Кіпр білорусам і росіянам для проходження контролю юридичних портах? Так, безумовно потрібен документ, називається він провизой. Її видача можлива тільки у разі попереднього запиту за допомогою офіційного інтернет-ресурсу, а терміни дії дорівнюють короткостроковим — дев’яносто днів постійного перебування за можливі півроку терміну в’їзного документа.

    Ті, у кого є віза типу С, мають право на її продовжити, не виїжджаючи з території острова. Для такої дії туристу потрібно потрапити в імміграційний відділ за місцем його тимчасового проживання на Кіпрі (наприклад, звернутися в службу Пафосу, Лімасола, Нікосії або Ларнаки). Продовжити можливо, на той період, яким обмежений термін фактичного дії візи.

    Багато хто приїжджає в країну для більш тривалого проживання, а не з метою звичайного туристичного відпочинку. Потрібна віза на Кіпр для росіян і білорусів у такому випадку або оформляється інший документ? Якщо брати в розрахунок, що людина збирається знімати житло або платити за готельні послуги, то запит подається на туристичну довгострокову візу типу D з річним дією, а у випадку покупки нерухомості — запитується карта резидента (ВНП).

    У підсумку можна сказати, що Кіпр надає досить великий вибір можливих туристичних документів. Потрібна віза на Кіпр по путівці? Потрібна, але завжди можна підібрати той варіант, який буде актуальним для конкретного випадку.

    І не менш важливою інформацією для громадян Росії та Білорусі є оприлюднення розцінок за консульського збору. Для росіян подібний збір анульовано і є можливість оформляти провизу в онлайн-режимі, тобто віза на Кіпр для них безкоштовна.

    Зовсім інша справа з білорусами. Для громадян Республіки Білорусь все візи платні, але ціна прийнятна. Наприклад, при оформленні одноразової візи потрібно буде віддати двадцять євро, а багаторазової — шістдесят євро. Вартість продовження становить тридцять євро. Консульський збір сплачується в момент подачі всього пакету документів. При відмову повернути гроші буде неможливо.

    Порядок оформлення туристичної візи

    Розібравшись з питанням: «чи Потрібна віза на Кіпр в 2018 році?», — переходимо до розповіді про її оформлення. Отримати візу самостійно можна, якщо звернутися до діп.представництво для білорусів і в Московське Посольство Кіпру для росіян. Також можна звернутися до офіційних сайтах цих організацій і заповнити документи для отримання провизы онлайн.

    Документи, необхідні для подачі в кіпрські представництва, однакові для обох країн:

  • Копії сторінок паспорта з особистими даними і фотокарткою, сам паспорт.
  • Спеціальна візова анкета, заповнена англійською мовою.
  • Фотографії в кольоровому форматі — дві штуки.
  • Обов’язково — оформлена медична страховка.
  • Документи, взяті з офіційного місця роботи, в яких вказується розмір середньої заробітної плати. У разі відсутності постійного місця роботи заявник вкладає в папку довідку чи виписку з банківського рахунку. Є варіант і надання готівки, а також travel-чеків. У разі спонсорується поїздки з боку спонсора запитуються аналогічні папери про його фінансової стабільності, його грошовий дохід повинен повністю покривати всі витрати спонсорованого мандрівника. Якщо на візу подає пенсіонер, то йому достатньо принести пенсійне посвідчення та довідку про розмір пенсійних обчислень. Якщо спонсором є родич, то обов’язкові відповідні доказові папери.
  • Якщо на Кіпр в’їжджає студент, то він додатково прикладає довідку з вузу і студ. квиток.
  • При наявності неповнолітньої дитини батьки пред’являють копію його свідоцтва про народження. Додатково необхідно дозвіл (це якщо дитину супроводжує лише один з батьків).
  • Документ, що доводить бронювання готельного номера.
  • Квитки туди і назад.
  • Слід бути готовим до можливої процедуру зняття відбитків пальців.

    При оформленні візи на Кіпр існують вимоги для всієї документації, яких слід дотримуватися:

  • Паспорт повинен бути дійсний протягом дев’яноста днів після закінчення передбачуваної подорожі. У ньому повинні бути чисті сторінки для вклеювання кіпрської візи.
  • Вимоги до фотографій — розмір три на чотири сантиметри, білий фон. Фото не повинно бути «старше шести місяців.
  • Вимога до заповнення візової анкети — всі дані вписуються англійською мовою, одну фотографію слід вклеїти в роздруковану анкету.
  • За термінами оформлення візи певної інформації офіцери консульств і посольств не дають, однак росіяни зазвичай отримують її через два дні після подачі документів. А з білорусами справа трохи затягується — до десяти днів. Тому краще за все подбати про в’їзному документі як можна раніше.

    Загрузка...

    Що таке провиза?

    Провизой (іншими словами, це спрощений в’їзний документ, введений в експлуатацію в 2009 році) можуть скористатися багато країн світу. Грубо кажучи, це попередня віза в електронному варіанті, що відноситься до типу С. Плюсом в її оформленні буде те, що не потрібно збирати весь стандартний пакет документів і їхати з ним посольство.

    По такій візі турист має право залишатися на кіпрських землях протягом дев’яноста днів. Однак це буде одноразовий в’їзд, і скористатися ним можна в будь-який день з трьох доступних місяців.

    Отримати відмітку Provisa для кіпру туристи можуть лише в аеропортах Ларнаки і Пафосу, тобто у випадку передбачуваного прибуття на територію Республіки з допомогою морського сполучення, необхідно оформляти звичайну туристичну.

    Як оформити провизу?

    Оформляється документ на офіційному сайті представництва Кіпру в Білорусі або Росії. Заповнювати документ потрібно за п’ять днів до вильоту в країну або раніше. Спочатку онлайн-заявка завантажується на комп’ютер, після заповнюється англійською мовою, а сам файл перейменовується по імені та прізвища заявника (пишеться виключно латиницею), потім правильно оформлена анкета надсилається на електронну пошту посольства.

    Заявка розглядається дуже швидко — протягом двадцяти чотирьох годин і при позитивній відповіді заявнику надсилається унікальний номер і лист з схваленням візи, яка роздруковується і пред’являється в аеропорту прильоту співробітникам прикордонної служби.

    Так як англійська мова обов’язкова при внесенні особистих даних в анкетні графи, то при поганому знанні можна звернутися за допомогою до перекладачам або скористатися старим способом — англо-російським словником. У разі виникнення будь-яких питань є можливість звернутися на гарячу лінію в посольство або написати офіційний лист на сайті кіпрського представництва.

    Вказуючи неправдиві дані, турист може отримати достатньо тривалий заборону на відвідування не тільки Республіки Кіпр, але й інших країн-членів Європейського Союзу. Тому будьте уважні, навіть ненавмисне порушення може спричинити фатальні наслідки.

    Транзитна та гостьова візи

    Вище вже йшлося про можливості оформлення транзитної і гостьовий віз. Для чого і як вони оформляються? Давайте розбиратися.

    Так як під транзитною візою розуміється перетин кордону з метою продовження перельоту на територію інших держав, то більшість документів, що надаються для звичайної туристичної візи, скасовуються. Однак з’являються інші, якими потрібно довести мета і наміри туриста. Приміром, бронь готелю або довідки про доходи будуть не потрібні, а ось всі авіаквитки, необхідні для подальшого продовження маршруту, показати доведеться.

    При оформленні візи гостя Кіпр вимагає повний пакет документів (як і при подачі заявки на туристичну). Щоправда, на додаток слід докласти сам лист-запрошення та всі необхідні документи про родича чи друга, який є відповідальною особою за лист-запрошення. Якщо за інформацією в листі гість буде проживати на території сторони, яка запрошує, то пункт «бронь готелю» виключається з папки з документами.

    Як в’їхати на Кіпр по візі Шенгенській візі?

    Потрібна Шенгенська віза на Кіпр росіянам і білорусам? Це питання пов’язане з тим, що Кіпр є частиною Європейського Союзу, тому туристи, які мають у своєму паспорті візу Шенгенської зони, можуть не оформляти національну кіпрську.

    За вимогами кіпрської сторони, турист повинен мати багаторазовим Шенгеном і раніше він зобов’язаний був відвідати ту країну, яка дану йому видала візу. Безумовно, віза повинна бути діючою навіть після повернення з території Республіки Кіпр. Всі пересування повинні здійснюватися через країни, включені в список шенгенської зони.

    З Шенгеном можна в’їхати на острів, але національну візу використовувати як в’їзного документа в країни ЄС заборонено. Тому тут вже вирішувати безпосередньо туристу: потрібна Шенгенська віза на Кіпр для звичайного відпочинку або він буде оформляти просту туристичну, що б не відчувати трубности з приводу розрахунку маршруту досягнення кінцевої мети — кіпрського аеропорту.

    До речі, власникам болгарських, румунських і хорватських подвійних або багаторазових віз дозволяється безперешкодно потрапляти на острівні землі. Уряди цих країн зуміли підписати особливі угоди з владою Кіпру.

    Якщо турист сумнівається в тому, чи потрібна віза Шенген) на Кіпр для його поїздки, то нехай розгляне і можливі відмови в’їзду з таким документом, пов’язані з її однократним дією. В мінус підуть і додаткові витрати на пересадки в країнах Євросоюзу. У разі, коли мандрівник не готовий до таких реалій, то рада залишається колишній — оформляти звичайну національну візу країни, її плюсом буде значно менша вартість (у тому числі для білорусів).

    Як бути з відвідуванням Північного Кіпру?

    Республіка Кіпр є незалежною країною, але політичний поділ все ще існує, що не дуже зручно для петешественников. Острів розділений на дві території — грецьку і турецьку. Тому варто розібратися з тим, чи потрібна віза на Північний Кіпр для росіян, так як візові режими з південною стороною тут не збігаються.

    На турецькій стороні (Турецька Республіка Північного Кіпру) знаходяться військові частини і, звичайно, вона не є визнаною іншими країнами, тобто (грубо кажучи) це самопроголошена частина цілісної держави.

    Якщо російські та білоруські туристи планують відвідати виключно території Північного Кіпру, то ніяких віз оформляти не варто, так як при в’їзді в паспорт проставляється звичайний штамп. Але проблема в тому, що заїхати на територію турецької частини можна тільки з самої Туреччини, літаком до аеропорту Ерджан або поромом, які курсують між Фамагустой, Киренией та містом Мерсин.

    Але абсолютно всі туроператори рекомендують оформляти національну кіпрську візу в зв’язку з тим, що в’їзд на землю незалежної держави через кордони невизнаного вважається незаконним, у тому числі тому, що там не дотримується загальний візовий режим країни. І в разі отримання штампів Північного Кіпру в майбутньому можуть виникнути серйозні проблеми з оформленням звичайної візи в Республіку Кіпр.

    Тому на острів бажано прибувати через офіційні аеропорти Лімасола, Пафосу, Ларнаки, а перетнути кордон між двох вогнів» можна у серці столиці Нікосії. При наявності національної візи в буферній зоні заповнюється тільки анкета, де вказується інформація про туриста і пред’являється паспорт. Всього прикордонних постів п’ять, але саме столичний є більш лояльним.

    Якщо турист в’їжджає на острів за провизе, то виїжджати він повинен тільки з перерахованих офіційних аеропортових зон, в іншому випадку буде заборона на відвідування країни надалі.

    Офіційні представництва Кіпру в Росії і Білорусі

    Куди потрібно звертатися за оформленням кіпрських віз? У Москві є головне представництво країни — Посольство Республіки Кіпр, розташоване воно на вулиці Кухарська, будинок 9. Варто враховувати години прийому:

    • з понеділка по п’ятницю посольство відкриває свої двері з 9:00 до 16:30;
    • прийом документів ведеться виключно у робочі дні з 9:30 та 13:30;
    • видаються документи також в робочі дні у проміжок між 14:00 і 15:00.

    Кіпрські Консульства в інших містах Російської Федерації мають свої особливості роботи:

  • У Санкт-Петербурзі офіційне представництво острова можна знайти за адресою: вулиця Фурштатская, будинок 27. Години роботи в будні дні такі ж, як і в московському посольстві, тільки час прийому документів у них з 9:30 до 12:00, а час видачі — з 16:00 до 16:30.
  • Консульський відділ міста Єкатеринбурга розташувався за адресою: вулиця Гоголя, будинок 15, офіс 601, 6-й поверх. Час роботи в будні дні — з понеділка по п’ятницю 9:00-16:30, а прийом і видача здійснюється в той же робочий час.
  • Для мешканців міста Краснодара і прилеглих доступно консульство за адресою: вулиця Червоних Партизан, будинок 521, третій поверх. Час і дні роботи — з понеділка по п’ятницю, 9:30-16:30. Прийом документів здійснюється між 9:30 та 12:00, видача — з 16:00 до 16:30.
  • Консульство в місті Самарі розташувалося на вулиці Чапаєвська, будинок 189. Відкрито по буднях з 9:00 до 16:30, прийом документів на візу здійснюється з 9:30 до 12:00, видача — з 16:00 до 16:30.
  • Республіка Білорусь має тільки консульством, посольство там поки не відкрили. Офіційне представництво розташоване в столиці — місті Мінськ, за адресою: вулиця Солом’яний, будинок 23а. Працює воно по буднях з 11:00 до 14:00. Прийом документів проводиться тільки у вівторок і середу, попередньо слід зателефонувати і призначити час. Видача відбувається в будні дні з 13:00 до 14:00.