Рожеве масло: способи застосування і корисні властивості

Троянда. Як вона прекрасна! Неможливо намилуватися, неможливо надихатися, адже це улюблений квітка жінок, королева квітів. Багато століть її вихваляють, про неї пишуть вірші і пісні, даруючи троянду, кажуть «люблю». Але цінують не тільки за красу, але й за цілющі властивості.

Масло троянди вперше було отримано багато століть тому Авиценной. Він перший зміг виділити ефірне масло шляхом дистиляції. Ефір був на вагу золота, та й зараз він дуже популярний, незважаючи на вартість. Рожеве масло застосовують у парфумерії і медицині, косметології.

Рожева історія

Перші згадки про цю рослину з’явилися в Китаї. Саме звідти цей чудовий квітка почав свою подорож по світу, завойовуючи серця людей. Його завезли в Індію, Африку і Близький Схід, він підкорив Францію, де шляхом гібридизації з’явилися дамаська і столистная троянди, з яких і отримують дорогоцінний ефір.

Проведене досвідченим шляхом натуральна трояндова олія стало широко відомо в арабських країнах, а в Європі масове виробництво почалося набагато пізніше. Головним його постачальником під час бурхливого зростання парфумерного виробництва була Болгарія. Рожеве масло використовували всі відомі парфумери того часу.

Рожевий ефір

У сучасному світі існує два методи вироблення олії з троянди — дистиляція і екстракція. Натуральне масло можна отримати тільки з пелюсток. Для цього квіти збирають рано вранці, поки не зійшло сонце, і відразу починають переробку, щоб квіти не втратили ефір. За 24 години зірвану квітку втрачає близько 30% ефірних масел.

До речі, при дистиляції їх виділяється занадто мало, менше 1%. А щоб отримати 1кг трояндової олії потрібно переробити близько 5000 кг пелюсток. Тому для парфумерної промисловості використовують метод екстракції. Під час цього процесу утворюється абсолют-масло, розчинений у спирті.

Із-за складнощів виробництва це речовина так високо цінується і є одним з найдорожчих. У наш час головні постачальники рожевого масла— Болгарія і Туреччина, які використовують для виробництва троянду дамаську. Турецьке масло розробляється за участю промисловців з Грасса і дуже цінується на парфумерному ринку.

Властивості масла

Сфери застосування рожевого масла дуже різноманітні. Його широко використовують в косметології, додаючи в різні креми, лосьйони, емульсії та інші косметичні засоби. Ароматерапія не обходиться без цього ефіру, також масло широко застосовується в медицині.

Залежно від сфери застосування, можна виділити і основні властивості описуваного речовини:

  • Під час ароматерапії воно розслабляє і знімає втому, позбавляє від комплексів і допомагає поліпшити взаєморозуміння між людьми, знімає стрес і підвищує настрій.
  • У косметології — омолоджує, підсилює відновні функції, покращує рельєф шкіри, прибирає дрібні зморшки, освіжає, підсилює захисні властивості шкіри.
  • Лікувальний ефект виражається в протизапальну, сечогінну, жовчогінну, седативної, тонізуючої, проносне, спазмолітичну сосудорасширяющей, антисептичної та бактерицидної функції.

Дорогоцінний масло для шкіри обличчя

У нашій країні відмінні відгуки рожеве масло отримало в косметології. Його додають практично в усі засоби для догляду за чутливою, сухою, в’ялою і зрілою шкірою обличчя і тіла. Олія широко використовується і в промислових масштабах, і у домашньому догляді за шкірою.

Багато жінок застосовують рожеве масло для особи. Його додають і миючі засоби, і в маски використовують для виготовлення кубиків льоду. Крем з рожевим маслом надає оздоровчий вплив на шкіру і допомагає боротися з різного роду проблемами:

  • Позбавляє від пігментації.
  • Підвищує пружність і еластичність.
  • Підсилює регенерацію шкіри.
  • Знижує кількість висипань.
  • Допомагає боротися з куперозом.
  • Усуває сухість і лущення.
  • Омолоджує і розгладжує зморшки.
  • Вирівнює текстуру шкіри і покращує колір обличчя.
  • Контролює роботу сальних залоз.

Рожеве масло для догляду за тілом

Приголомшливі властивості цього продукту застосовують і в догляді за тілом. Його додають до наявним косметичним засобам або виготовляють різні суміші з додаванням кількох крапель ефірного масла. Його також додають в скраби, які використовують під час прийняття ванни або роблять обгортання з додаванням цього чудодійного еліксиру.

При регулярному застосуванні у поєднанні з масажем, рожеве масло допомагає боротися з розтяжками, а також сприяє схудненню і усуненню целюліту. Після використання шкіра стає пружною, гладкою і бархатистою.

Екстракт троянди для догляду за волоссям

Не обійшли стороною рожеве масло і любительки красивих шовковисте волосся. Воно має відмінні зволожуючі і пом’якшуючі властивості, здатний за короткий період часу вирішити більшість проблем, пов’язаних з волоссям і шкірою голови.

Але слід враховувати, що описуване масло в цьому випадку не застосовують як самостійний продукт, його додають до засобів щоденного догляду (шампуні, кондиціонери, бальзами, маски) або використовують косметичні масла як основу (наприклад, жожоба, реп’яхову, оливкова, масло ши та ін), а рожевого еліксиру додають лише кілька крапель. Ці суміші володіють відмінними властивостями:

  • Запобігають випадання волосся.
  • Борються з січеться кінчиками.
  • Живлять волосяні фолікули.
  • Прискорюють ріст волосся.
  • Покращують кровообіг у шкірі голови.
  • Усувають лупу і себорею.
  • Нормалізують роботу сальних залоз.
  • Додають волоссю еластичність і здоровий блиск.

Рожева вода, сіль і лід

Рожеву воду приготувати в домашніх умовах досить просто — для цього необхідно 3-5 крапель масла слід розвести у 100 мл чистої води. Вона є чудовою заміною магазинним лосьйонів. При регулярному застосуванні рожева вода звужує пори, розгладжує зморшки навколо очей, прибирає жирний блиск, знімає набряки.

Рожева сіль для ванн також має нехитру рецептуру. На велику морську сіль з пульверизатора розбризкують рожеву воду і після висихання сіль зберігають, як зазвичай. Перед застосуванням кілька ложок солі розводять у воді і виливають у ванну. Такі водні процедури розслаблюють, піднімають настрій і роблять шкіру ніжною і бархатистою.

Рожевий лід — це заморожена в формочках рожева вода. Нею протирають шкіру обличчя, шиї і декольте. Така процедура дає чудові результати — шкіра стає пружною і підтягнутою. Поліпшується еластичність, колір і текстура вирівнюються, шкіра молодшає з кожним днем. Також рожевий лід можна приготувати зі свіжих пелюсток троянд. Для цього пелюстки з 2-3-х бутонів заливають склянкою окропу на 20 хвилин, проціджують і розливають по формах.

Правила використання та протипоказання

Незважаючи на чудові властивості рожевого масла не можна забувати про те, що це висококонцентрований продукт з великою кількістю хімічних елементів у складі. Щоб запобігти алергічну реакцію, необхідно заздалегідь нанести невелику кількість використовуваної косметичної суміші на будь-яку ділянку шкіри. Якщо протягом доби на місці обробки не з’явилося почервоніння, висипань або лущення, можна почати використовувати складу. Протипоказано застосування рожевого масла:

  • вагітним жінкам;
  • дітям до 12 років;
  • людям з алергією;
  • страждають підвищеним артеріальним тиском.

Масло рожевого дерева

При використанні різноманітних рецептів для приготування косметичних засобів в домашніх умовах, дуже часто відбувається плутанина у виборі масел. Масло рожевого дерева не має ніякого відношення до вищеописаного продукту. Це абсолютно різні ефірні масла. Вони схожі по консистенції і за кольором, навіть за деякими властивостями, але абсолютно різні за походженням.

Масло рожевого дерева добувають з деревини цінних порід дерев, які мають унікальний рожевий відтінок (звідси і з’явилася назва олії). Застосування його також дуже широко: в косметології, парфумерії і медицині.

Корисні властивості для шкіри обличчя

У косметології властивості масла рожевого дерева застосовують при виготовленні засобів для волосся, шкіри обличчя і тіла. В домашніх умовах воно може значно поліпшити готові креми, посилюючи їх функції, а приготовані самостійно з натуральних інгредієнтів, легко замінять найбільш дорогі косметичні засоби.

Так, при використанні масла рожевого дерева для обличчя, можна позбавитися від різних проблем і значно поліпшити стан шкіри. Воно надає регенеруючу і ранозагоювальну, відновлюючий і заспокійливий, а також протимікробну і протизапальну дію. Масло застосовують при в’янучої і сухій шкірі, в’ялою і чутливою. Особливо рекомендується його використання при наявності косметичних дефектів, таких як вугри, пігментні плями, дерматит, купероз і тьмяний неоднорідний колір обличчя. При регулярному застосуванні шкіра стає пружною і бархатистою, розгладжується її текстура і зморшки стають менш помітними.

Лікувальний догляд за тілом та волоссям

Дуже часто це корисне масло використовують косметологи під час процедур для тіла. У домашньому догляді цей продукт особливо популярний за його відмінні властивості та цінову доступність. Масло дуже ефективно бореться з такими проблемами:

  • втрата пружності;
  • псоріаз, екзема, дерматит, лущення;
  • судинні зірочки;
  • тріщини і груба шкіра на ліктях і п’ятках;
  • сліди від акне, шрами і рубці;
  • розтяжки.

Після застосування косметичних складів з маслом рожевого дерева, шкіри повертається еластичність, вона стає помітно молодше, зникають запальні процеси.

Дерматологи рекомендують використовувати його для волосся і шкіри голови. Кілька крапель додають в шампуні, бальзами і маски. Це допомагає позбавитися від лупи і лущення, знижує запальні процеси на шкірі голови. Також його рекомендують використовувати при лікуванні псоріазу, екземи, дерматиту. Масло рожевого дерева нормалізує вироблення себума і зміцнює волосяні цибулини. Зволожує і живить волосся, полегшує розчісування.

Протипоказання до застосування масла

Важливо, що масло рожевого дерева вважається гіпоалергенним продуктом. Його можна використовувати і дітям і вагітним жінкам. Хоча тест на алергію є обов’язковим, адже потрібно виключити індивідуальну непереносимість компонентів. Протипоказання є тільки для прийому всередину: його не можна застосовувати при виразках, гастритах і інших проблемах шлунково-кишкового тракту.

Натуральні масла — це дар природи для краси і молодості, їх використання дає незабутні відчуття і чудові результати.