Віза на Мальту для росіян: інструкція щодо самостійного оформлення

Самобутність Мальти щорічно приваблює тисячі туристів, готових не тільки ніжитися під приємними теплими променями сонця, але і гризти граніт науки. Адже це одне із самих популярних напрямків, куди їдуть вивчати англійську мову. Деякі залишаються в цьому райському містечку назавжди, купуючи житло або вступаючи на очне відділення в місцевий університет. Але більшість все-таки відправляються за пляжним відпочинком та екскурсіями по численних природних і історичних визначних пам’яток.

Як і будь-яка інша країна, що підписала Шенгенську угоду, Мальта вимагає пред’явлення візи при в’їзді для росіян. Найпопулярнішим таким документом є шенген категорії С, який, крім усього дає право безперешкодно пересуватися через кордони інших держав, що беруть участь у вищезазначених угодах.

Види віз

Отже, розберемо які існують візи на Мальту для росіян:

  • Віза для транзитного перетину кордону. Оформляється в тому випадку, якщо аеропорт Мальти використовується туристом як пересадкового хаба при прямуванні в третю країну. Транзитним рейсом можна летіти і без попереднього отримання даної візи. Віза на Мальту не потрібно, якщо час очікування не перевищує двадцять чотири години, немає необхідності змінювати термінали аеропорту, а країна кінцевого перебування не входить у групу країн, що підписали Шенгенські угоди.

  • Шенген типу С. Це короткострокова віза на Мальту для росіян, по якій максимальне перебування становить 90 днів. Її видають для туристичних цілей транзитної зупинки, для зустрічі з рідними або друзями і при відрядженнях, пов’язаних з діловими зустрічами і конференціями. Даний тип шенгенської візи на Мальту дозволяє відвідувати інші країни, які беруть участь в договорі. Такий документ може бути як одноразовим, так і дворазовим, а також багаторазовим. Тобто людина може заїхати або тільки один раз по візі, або два, або використовувати її стільки разів, скільки йому буде завгодно. Мультивіза годиться і для транзитного перетину прикордонних територій між Мальтою і Російською Федерацією. Термін дії візи на Мальту може становити кілька днів або років. Дозволену кількість днів перебування — 90 за півроку, навіть якщо віза видана строком на 2 роки. Але є можливість продовження перебування на такий же термін, щоправда, в такому разі буде заборонено заїжджати в Шенгенську зону наступні півроку.
  • Віза на Мальту категорії D, або національна. Такі візи мають всі держави-учасниці Шенгенської угоди. Вона є довгостроковою, так як перебувати на території країни можна до року. Її можна продовжувати. По даній візі на Мальту можна пересуватися між країнами, що входять в Шенгенську зону, але тільки протягом 90 днів за весь період дії документа.
Загрузка...

Де можна отримати візу

Отримання візи на Мальту проводиться в одному з офіційних представництв країни в Російській Федерації або через посередницькі організації:

  • Посольство в Москві. Видачею займається консульський відділ.
  • Візові центри доступні в таких містах, як Москва, Санкт-Петербург, Владивосток, Казань, Єкатеринбург, Самара і ін

При зверненні до вищевказані установи заявник займається збором і оформленням всіх документів самостійно. Більш того, це самий економічний спосіб оформити візу на Мальту, так як не доведеться платити третім особам за виготовлення яких-небудь паперів та доставку їх в представництво. Незважаючи на це, ніхто не застрахований від відмов.

Самостійне оформлення

Спочатку заявнику варто визначитися з метою відвідування і тим, яка віза потрібна на Мальту. Для звернення в посольство громадянину слід записатися на прийом з урахуванням того, що перед початком сезону буде великий наплив, а значить, паперу бажано подати мінімум за місяць до поїздки.

У разі використання послуг візового центру попередній запис не потрібен. Звернення відбувається в порядку живої черги по буднях. Плюс таких центрів полягає в тому, що працівники зможуть доступно пояснити всім, хто погано розібрався у вимогах щодо збору документів для візи на Мальту, і допомогти в оформленні. Мінус — це додаткові витрати. Але варто враховувати, що документи вони не розглядають, а всього лише відправляють їх в консульський відділ посольства Мальти. У деяких центрах можна платно зробити всі копії і замовити кур’єрську доставку. При зверненні в візовий центр оформлення може трохи затягнутися, оскільки спочатку вони набирають достатню кількість заявок, а потім вже відвозять в представництво.

Важлива інформація для російських громадян, що проживають на півострові Крим: на жаль, незалежно від того, яку візу на Мальту вони хочуть оформляти, зробити це можна лише в посольстві Іспанії, яке знаходиться в місті Києві, тому що Мальта досі не визнає легітимність проведеного кримського референдуму і приєднання півострова до Російської Федерації. Варто обмовитися, що це стосується тих, хто отримав російське громадянство після 16.03.2014. Іншими словами, незважаючи на те, що кримчани є росіянами, візу на Мальту в Москві їм отримати не вдасться.

Закон від 2015 року

Відповідь на питання про те, чи потрібна віза на Мальту для росіян, однозначна — так, потрібна. Однак варто знати про обов’язкове проходження нової процедури, запровадженої 14.09.2015 року. Дана процедура містить здачу біометричних даних у вигляді дактилоскопії та оформлення фотографії з новим вимогам. Подібна інформація дійсна протягом 5 років. Процедура проводиться безпосередньо з участю самого заявника, тому йому необхідно буде з’явитися особисто в офіційне представництво. Зняття відбитків пальців не вимагається від дітей, які не досягли 12 років, правда, для фотографії їм все одно потрібно буде відвідати посольство.

Загрузка...

Шенген категорії З

Яка віза на Мальту для росіян видається у разі, якщо заявник вказує, що його мета — туризм? Найпростіша в оформленні — це шенген категорії С. Крім туризму, вона передбачає, що громадянин може відвідати друзів або близьких, родичів, здійснити діловий візит або бізнес-поїздку, а також здійснити транзитну зупинку при перельоті в третю країну.

Які документи необхідні для оформлення такого типу візи:

  • Закордонний паспорт з терміном дії не менше 3 місяців після закінчення дії шенгену або самої поїздки. Паспорт повинен містити 2 чисті сторінки для того, щоб працівники консульського відділу змогли вклеїти візу, а прикордонники — проставити штамп в’їзду.
  • 2 фотографії у кольоровому форматі. Розмір фото — 35 на 45 мм. На фотографії не повинно бути зрізів, кутів або овальних заокруглень. Обличчя розташована на світлому фоні.
  • Заява-анкета. Вона заповнюється латинськими літерами, а необхідна смислова інформація вписується англійською мовою друкованими літерами. Внести дані можна за допомогою комп’ютера, а можна спочатку роздрукувати і потім ручкою (з чорними або синіми чорнилами) вписати потрібні дані.
  • У разі наявності минулих шенгенських віз в інших паспортах слід вкласти копії даних документів.

  • Папери, які можуть підтвердити легальність проживання заявника на територіальних землях Мальти. Наприклад, бронь готельного номера у вигляді підтвердження. Для цього слід запросити у готелю лист факсом або електронною поштою, в якому будуть вказані особисті дані: ПІБ, терміни поїздки, адресу, номери телефонів та факсів готелю. Лист має бути завірений печаткою та підписом відповідальної особи з готельного департаменту бронювання. Також підтвердженням може служити роздруковане бронювання з міжнародного інтернет-ресурсу, копія запрошення, надісланого факсом від фізичної чи юридичної особи, з зазначенням номера ID господаря, у якого буде проживати заявник, його адресу, номер телефону, а також всі дані гостя (офіційний адреса проживання в Росії, номери телефонів, мета і термін поїздки). Лист супроводжується копією мальтійського паспорта, якщо власник є громадянином цієї країни, або копія посвідки на проживання або документа про володіння квартирою/будинком за адресою, вказаною в запрошенні. Господар бере на себе зобов’язання про всі витрати та відповідальність за запрошеного.
  • Копії будь-яких квитків, що підтверджують не тільки в’їзд, але і подальший виїзд громадянина. У разі транзитної зупинки — квиток в третю країну та копію візи. Можна надати підтверджує папір про скоєний бронюванні квитків. Відкрита дата у квитку неможлива.
  • Розписаний маршрут передбачуваного туру з шенгенських країн, якщо заявник планує проїхатися по кількох держав протягом цієї поїздки. Маршрут складається англійською мовою.
  • У разі, якщо громадянин летить на навчання в один з вузів країни, навчальних центрів або лінгвістичних шкіл, надає відповідні підтвердження у вигляді копії студентського квитка, і інших документів.
  • Для пенсіонерів потрібно докласти копію пенсійного посвідчення та спонсорську лист від близьких, які оплачують цю подорож. Крім цього, спонсор надає дані з особистого банківського рахунку, довідку про трудову діяльність із зазначенням місячної заробітної плати та копію сторінки паспорта, де вказана основна інформація.
  • Підтверджують папери про платоспроможність громадянина. Мальта хоче бути впевнена в тому, що заявник зможе забезпечити себе фінансово впродовж всієї поїздки. Розрахунок повинен проводитися з суми 48 євро в день на одну людину. У вигляді підтвердження можуть виступати довідки з банку із зазначенням загального грошового стану або квитанція про купівлю іноземної валюти.
  • Копія медичної страховки. Вона повинна діяти на весь термін подорожі і покривати мінімум 30 000 євро по всій території Шенгенської зони. Можна вкласти і роздрукований страховий поліс, придбаний на інтернет-ресурсі страхової фірми.

Отримання візи за запрошенням

Якщо громадянин Російської Федерації передбачає летіти на Мальту, використовуючи запрошення від громадянина Мальти або одного/родича, який є резидентом цієї держави, то йому має бути надіслано особисте запрошення. Запрошує може бути і юридична особа у вигляді компанії або фірми.

У листі вказуються:

  • Будь-які контактні дані (номери телефонів, факс, електронна пошта).
  • Номер та особисті дані з мальтійського ID.
  • Копія паспортних даних або ВНП, а також копії документів про володіння нерухомістю.
  • Місце проживання.
  • Мета відвідування країни.
  • Час перебування від дати в’їзду до дати виїзду.

Запрошуючий може бути спонсором. У цьому випадку він доводить свою платоспроможність у вигляді банківських виписок або довідок з роботи. Якщо запрошує є родичем, то робиться копія документа, що свідчить про спорідненість між ним і заявником. Якщо запрошує громадянин не є близьким, то повинні бути надані докази про раніше минулих зустрічах. Інакше кажучи, люди повинні бути знайомі один з одним.

Можливість безвізового перетину кордону

Як така можливість безвізового перетину мальтійської кордону відсутня. Не забуваємо, що віза на Мальту росіянам потрібна обов’язково. Але в кожному правилі є виняток. Так от, в даному випадку винятком буде 24-годинна пересадка. Більш того, третя країна не повинна бути учасницею Шенгенських угод. Під час транзитної зупинки залишати спеціалізовану зону очікування свого наступного рейсу пасажиру категорично заборонено. При цьому у нього на руках має бути роздруківка або будь-яка інша підтверджуюча інформація про його наступному рейсі.

Подорож з дитиною

Якщо заявник планує їхати з дітьми, то для кожного необхідно заповнити візову анкету, а також додати в основну папку з документами:

  • Копія свідоцтва про народження.
  • Копія сторінки з закордонного паспорта з особистими батька, який заповнював і підписував анкету-заявку для своєї дитини. Якщо людина є опікуном, то необхідна копія офіційної папери, що підтверджує опікунство.

В разі, коли неповнолітній дитина їде з одним з батьків або з третьою особою у вигляді супроводжуючого, то оформляється спеціальна форма доручення на виїзд. Вона завіряється у нотаріуса і прикладається до копії російського паспорта довірителя.

Коли дитина записаний в паспорт батьків і не має свого, то в цей паспорт вклеюється додаткова візова наклейка. Також в батьківський паспорт слід вклеїти фотографію зазначеного дитину при досягненні 6 років.

Вартість

У скільки обійдеться все оформлення при самостійних діях? Розрахунок відбувається з 2 сум: візовий збір та сервісний збір. Перший, відповідно, становить 35 євро, а другий — 1536 рублів (у разі використання послуг візового центра). Якщо на заявку буде відмова у видачі візи, то ці суми повертатися не будуть. Однак є деякі категорії громадян, звільнені від такої сплати консульського збору:

  • Найближчі родичі громадянина будь-якої країни, що входить до Європейського союзу, або громадян Російської Федерації, які мають легальні документи на постійне проживання в будь-якій державі ЄС. Це можуть бути і батьки, і діти, дідусі та бабусі, онуки.
  • Всі учні-школярі, студенти, в тому числі вступили до аспірантури, викладачі, які курують їх навчання, а також ті, хто їде стажуватися.
  • Люди, що мають інвалідність, і їх супровідник в особі однієї людини, якщо інваліду потрібна допомога при пересуванні та інших діях.
  • Ті громадяни, мета поїздки яких має гуманітарний аспект. Наприклад, термінове лікування, виїзд на похоронну процедуру, а також для відвідування родича, який перебуває у важкому стані із-за отриманої травми або внаслідок хвороби.
  • Спортсмени та учасники різних наукових програм і творчих тренінгів. Сюди ж можна віднести програму з обміну студентами.

Але якщо заявник користується послугами візового центру, то друга сума в будь-якому випадку повинна бути сплачена.

При підльоті до кінцевого пункту, мальтійському аеропорту, ще на борту літака зазвичай видаються спеціальні міграційні картки, які заповнюються по одній на кожного члена сім’ї, включаючи дітей будь-якого віку.

Специфіка оформлення візи

Крім всієї необхідної інформації на інтернет-ресурсах, слід все ж додатково звернутися до офіційних джерел за більш актуальними новинами за цінами та збору необхідних документів. Зазвичай віза короткострокового характеру оформляється за 5 робочих днів. Анкету можна заповнити в електронному вигляді, так і кульковою ручкою, попередньо роздрукувавши її. Дані в анкету необхідно вписувати виключно правдиві, так як неправдиві свідчення призведуть не тільки до відмови у видачі будь візи на Мальту, але і до проблем у майбутніх запитах шенгену.

Належну увагу варто приділити грамотного заповнення відповідей на анкетні питання, так як мова оформлення заявки — англійська. Деякі громадяни, не знайомі з іноземними мовами, користуються спеціальними перекладацькими центрами, які вже у курсі всіх необхідних нюансів. Але в плані інформативності анкета для мальтійської візи має найменше вимог, здебільшого там містяться графи, в яких заявник просто ставить хрестик в потрібному полі.

Якщо заповнювати анкету на офіційному сайті посольства країни, то можна помітити, що практично всі іноземні пропозиції доповнені російським перекладом, тому щось переплутати або неправильно скласти відповідь складно. Однак дати і загальна кількість днів перебування в анкеті повинні бути вказані чітко. На тому ж сайті можна відшукати спеціальний візовий калькулятор, який допомагає в розрахунках формули точного часу перебування в Шенгенській зоні.

Найчастіше консульський відділ Мальти видає шенген терміном дії в один місяць. А терміни перебування вже залежать від дат, зазначених у бронюванні готелю заявника. Також варто враховувати і всі попередні візи Шенгенської зони, отримані громадянином, адже стандарти по всім подібним країнам однакові — за півроку дозволено перебувати на території Шенгену не більше 90 днів.

Загрузка...