Як правильно хреститися в церкві? Якою рукою хрестяться в церкві

Людина, яка вірує в Бога, постійно здійснює один священний жест, але рідко замислюється про його значення і наскільки правильно він це робить. Мало хто насправді знає, як правильно хреститися православним церкви. Перш ніж розглядати правила накладання хресного знамені, необхідно згадати історію зародження християнства і з’ясувати, як формувався цей ритуал та яке він має значення.

Традиція хреститися

Спочатку віруючі перехрещувалися, використовуючи тільки один палець правої руки, вони накладали на себе символ страти Ісуса Христа, показуючи тим самим готовність бути також розіп’ятими за Господа. Пальцем вони торкалися до чола, губ і грудей. Молилися ранні християни перед читанням Святого Письма.

Через час для накладення хреста стали використовувати або кілька пальців, або долоню.

Якщо подивитися на зображення Ісуса Христа на іконах, він зображений з двома піднятими пальцями (вказівний і середній), багато священики користуються саме таким жестом.

Цікаве:  Коли день Ангела Арсенія

Коли сформувалося Православне Християнство, віруючі стали хрестити спочатку лоб, ліве плече, праве і пуп. Але вже в середині 16-го століття пуп змінили на груди, пояснивши це тим, що серце знаходиться в грудях, а жест має йти від серця.

Через сто років у книзі «Скрижаль» вперше було сформульовано твердження, як правильно хреститися церкви православним християнам: здійснювати ритуал потрібно трьома пальцями, які прикладати по черзі спочатку до чола, живота і потім до плечей. Всіх, хто хрестився інакше, стали називати єретиками. І лише через деякий час було дозволено трьох – і двоперстне хрещення.