Які потрібні документи для візи в Іспанію?

Іспанія — це тепла країна, яка приваблює туристів з Росії своїм прекрасним морем, особливою культурою, а також прекрасною архітектурою. Багато прагнуть потрапити сюди для того, щоб провести незабутній відпочинок і дізнатися багато нового і цікавого.

Однак, як відомо, Іспанія — це держава, яка входить до складу Європейського Союзу, а це означає, що для перетину його кордонів обов’язково потрібна наявність шенгенської візи. Як і де її можна отримати? Які документи для візи в Іспанію необхідно зібрати? Про все це далі.

Що таке віза

Віза — це документ, який дає дозвіл громадянину певної держави перетинати кордон іншої країни і перебувати на її території протягом певного періоду. Вона може бути представлена у вигляді невеликої друку, проставленою на сторінці закордонного паспорта людини або може бути вклеєна в нього. У будь-якому випадку, такий документ видається на певний період.

Іспанська віза являє собою невеликий документ, який вклеюється на сторінку закордонного паспорта людини. Вона має вигляд єдиної шенгенської візи із зазначенням країни, для якої була видана.

Загрузка...

Куди треба подати документи на візу в Іспанію

Для отримання дозволу на в’їзд і перебування на території Іспанії громадяни Росії мають право подавати запит відповідного характеру представництва дипмісії даної країни, розташовані в російських містах. Вони представлені у вигляді Генерального консульства, посольства, а також спеціалізованих візових центрів.

Жителі Москви документи на візу в Іспанію можуть надавати в консульство цієї держави, яке розташовується за адресою: Стремянный провулок, 31/1.

Перед фактичним обігом це представництво необхідно проводити попередній запис на прийом, що робиться в онлайн-режимі на офіційному сайті консульства.

Віза типу В

Даний дозвіл являє собою транзитну візу, яка дозволяє туристові перебувати на території аеропорту. Вона дуже рідко запитується мандрівниками, так як даний тип дозволу підходить тільки для туристів, які направляються в іншу країну з пересадкою в Іспанії. Як правило, це особи, що прямують в Марокко через аеропорт Барселони.

Документів для візи в Іспанію категорії треба небагато, і отримати її досить просто. В першу чергу в візовий центр слід надати закордонний паспорт, а також його копію. Крім цього, в представництві дипмісії обов’язково зажадають документ, що посвідчує особу громадянина Російської Федерації, а також його копію.

До перерахованих документів слід докласти підтвердження того, що турист не має необхідності перебування на території Іспанії. Прикладом того, як правило, служать копії квитків на літак в третю країну (або підтвердження їх бронювання). Також турист зобов’язаний надати анкету, заповнену належним чином.

Віза типу С

Даний тип шенгенської візи вважається найбільш поширеним, оскільки дозволяє перебувати на території держави, що відноситься до Євросоюзу, не більше 30 днів. Як показує практика, такого періоду цілком достатньо для того, щоб здійснити туристичну поїздку, оглянути визначні пам’ятки, а також відвідати родичів.

Що стосується документів для оформлення візи в Іспанію такого типу, то їх кількість значно більша, ніж для вирішення транзитного типу.

Крім документів, що засвідчують особу (паспорт громадянина РФ, закордонний паспорт), а також їх копій, турист зобов’язаний надати в візовий центр анкету, заповнену в суворій відповідності з вказаними вимогами, а також заяву, в якому дається дозвіл на обробку особистої інформації, наданої ним.

В список документів для отримання візи в Іспанію також включені дві фотографії розміром 3,5х4,5 см, зроблені належним чином, а також ряд довідок, які підтверджують платоспроможність громадянина. Обов’язковим документом вважається медична страховка, сума якої повинна бути не менше 30 000 євро, довідка з місця роботи мандрівника, в якій вказується назва фірми, де він веде свою трудову діяльність, посаду, а також відомості щодо заробітної плати за останні 12 місяців.

Загрузка...

Які документи для візи в Іспанію потрібні дітям

У тому випадку якщо планується здійснення подорожі разом з дитиною, то до основного пакету документів обов’язково потрібно докласти додаткові папери, в яких містяться відомості про неповнолітнього туриста.

В першу чергу в представництві дипмісії зажадають оригінал свідоцтва про народження дитини, а також його завірену копію. У тому випадку, якщо виїзд дитини провадиться без одного з батьків, необхідна письмова, завірений нотаріусом дозвіл на виїзд, написане другим батьком, а також ксерокопія всіх сторінок його паспорта громадянина РФ. Те ж саме правило діє і в тому випадку, якщо над дитиною встановлено опіку. Якщо з якої-небудь істотної причини другий з батьків не має можливості надати дозвіл (смерть, позбавлення батьківських прав, визнання безвісно відсутнім), то в підтвердження цього юридичного факту має бути надано відповідний документ (свідоцтво про смерть, відповідне рішення суду тощо).

Для кожної дитини також повинна бути заповнена окрема анкета туриста, що, як правило, займаються батьки. Всі підписи під нею повинен проставляти повнолітня яка супроводжує дитину особа.

Вимоги до заповнення анкети

При розгляді документів для візи в посольстві Іспанії комісія приділяє особливу увагу правильності і точності заповнення анкети туриста. Існує ряд правил, яких слід дотримуватися неухильно, інакше приймаюча сторона має повне право відмовити у видачі дозволу на в’їзд російському туристові.

Які основні вимоги до цього документа для візи в Іспанію? В першу чергу він повинен бути заповнений максимально акуратно, латинським друкованими літерами. Це також можна зробити за допомогою комп’ютера, внісши всю інформацію за допомогою клавіатури — дане рішення посольством допускається і навіть вітається.

Вся інформація, подана в анкеті, неодмінно повинна бути точною і повністю відповідати всім тим даним, що є на сторінках закордонного паспорта людини. При заповненні даних не можна використовувати прочерки та відмітки «No» — це заборонено правилами.

Що стосується відомостей, які потрібні в анкеті, то в числі особистих слід вказати свою діючу прізвище, а також всі попередні, ім’я, дату народження. Всі дати в рядках необхідно вписувати в єдиному форматі: ДДММГГГГ. У графі «Країна народження» необхідно вказати держава, яке зазначене у свідоцтві. Громадянам Росії до 1991 року народження слід приділити заповненню цього пункту особливу увагу, так як їм треба поставити відмітку не RUS, а USSR. Те ж саме стосується рядка, де слід вказати поточний громадянство, а також те, яке було привласнене в момент народження.

Деякі графи слід залишити порожніми. Зокрема це стосується пункту 32, де слід вказати дані запрошують (він актуальний тільки для осіб, які здійснюють цільову поїздку для лікування, возз’єднання з родичами, ділову тощо), 34 та 35, в яких слід вказати дані родичів, які проживають в Євросоюзі (треба заповнити, якщо такі є).

Обов’язково слід звернути свою увагу на підписи, які проставляються у пункті 37 анкети — вони неодмінно мають бути, бо без їх наявності документ не буде розглянуто. Деякі туристичні агентства рекомендують повністю повторювати ту підпис, яка проставлена в паспорті, так як найчастіше туристи отримують відмови із-за невідповідності її обрисів.

Підтвердження фінансової спроможності

Для того щоб держава, що входить до складу Євросоюзу, дозволив в’їзд на свою територію і тимчасове перебування на ній, обов’язково треба підтверджувати свою фінансову спроможність, відомості про яку повинні бути надані у числі документів для шенгенської візи.

В Іспанії дозволяють в’їзд лише за умови, якщо особа має можливість здійснювати розрахунки мінімум на 60 доларів на добу — саме такий рівень, встановлений для даної держави. Як це підтвердити? Багато туристів воліють до списку документів для отримання візи в Іспанію докладати копії виписок з банківських рахунків, на яких знаходиться певна сума. Також для такої мети ідеально підходить довідка про доходи за останні 6 місяців або документ, що підтверджує факт ведення особою підприємницької діяльності. Слід також розуміти, що подавати такий тип документа для візи в Іспанію слід тільки в тому випадку, якщо на ньому відзначені особисті дані тієї особи, яка подає запит представництво в дипмісії.

При відсутності такого документа турист має право надати спонсорську лист від платоспроможного особи, яка має гідний рівень доходу. Воно повинно бути написано у відповідній формі, із зазначенням того, що людина бере на себе обов’язок щодо фінансування поїздки. Ідеально, якщо спонсор доводиться туристу родичем — в такому випадку доречним буде визначення ступеня споріднення шляхом документального підтвердження.

Вимоги до фотографій

У числі документів для отримання візи в Іспанію вказані дві фотографії, які зроблені в суворій відповідності з представленими вимогами. Як правило, в представництвах дипмісій дуже серйозно підходять до їх вивчення.

Для того щоб поданий запит не відхилили через невідповідність наданого фото, для його створення варто звернутися в професійну фотоательє, так як картка, зроблена в домашніх умовах і роздрукована на принтері, не підійде.

У числі основних вимог до фото вказано його розмір — 3,5х4,5 див. Також потрібно звернути свою увагу на те, що воно повинно бути надруковано на матовому папері і зроблено на світлому (білому) фоні. Що стосується зовнішнього вигляду людини, що претендує на отримання дозволу для в’їзду в країни Євросоюзу, то він має бути суворим, на людину не повинно бути ніяких аксесуарів, занадто яскравого макіяжу і довгих волосся, що прикривають більшу частину обличчя — про це варто подбати заздалегідь і підколоти їх.

У числі основних вимог до фото також йдеться про те, що особа на ньому повинно займати більшу частину відведеної площі і бути розміром близько 32-36 мм

Біометрія

У переліку документів, які потрібні для візи в Іспанію, також є дані біометричного аналізу. Процедура біометрії проводиться один раз для осіб, які планують відвідування Євросоюзу. Від неї можуть бути звільнені діти, які не досягли 12-річного віку, а також всі інші особи, які не мають фізичної можливості пройти її (відсутність пальців, кистей рук і т. д.).

Процедура біометрії передбачає зняття відбитків пальців рук, а також створення якісного цифрового фото обличчя людини. Проводиться вона на спеціальному обладнанні, яке є в кожному представництві дипмісії Іспанії в Росії, а також у візових центрах.

Додаткові документи

Які документи потрібні для отримання візи в Іспанію тим особам, які мають особливу мета поїздки? Такі групи осіб до стандартного пакету паперів обов’язково повинні докладати додаткові документи, що підтверджують особливу мету поїздки.

Особам, які планують здійснювати лікування на території Іспанії, з документами на візу в консульство треба надати медичний висновок про наявність певної хвороби, а також офіційний лист з клініки країни про те, що в ній буде проводитися операція або терапія, із зазначенням строків проведення процедур.

У тому випадку, якщо особа вчиняє ділову поїздку в країну, воно зобов’язане надати офіційний лист-запрошення від бізнес-партнера, який знаходиться в Іспанії. Воно обов’язково повинно бути оформлено на офіційному бланку компанії з зазначенням всіх її реквізитів.

Особи, які бажають отримати національну візу (D), повинні надавати список документів, який підтверджує необхідність їх довгострокового перебування на території Євросоюзу. Як правило, необхідність отримання даного типу дозволу виникає у людей, які планують ведення трудової діяльності в Іспанії, навчання або мають нерухомість на території держави.

У тому випадку, якщо турист бажає отримати в Іспанії освіту, він зобов’язаний надати офіційний лист з навчального закладу, у змісті якого буде говоритися про те, що для нього зроблено окреме місце. Діючі студенти та учні можуть надати студентський квиток або наказ про зарахування у вуз.

Для людей, які займаються трудовою діяльністю в Іспанії, обов’язковою умовою є надання укладеного трудового договору з роботодавцем з цієї країни. У тому випадку, якщо його ще немає, можна прикласти офіційний лист від іспанської фірми із зазначенням гарантії на те, що особа буде прийнято на роботу.

Вартість

Здійснюючи подачу документів на візу в Іспанію, громадяни Росії повинні пам’ятати про те, що для отримання дозволу на в’їзд обов’язково сплачується візовий збір. Його розмір залежить від того, з якого регіону турист. Так, для громадян країн СНД вартість візи становить від 100 до 110 євро, проте росіяни є винятком — для них документ оформляється трохи дешевше — за 70-80 євро. Що стосується дітей, які знаходяться у віці до 6 років, то їм віза надається на безкоштовній основі.

Крім основного візового збору в момент подачі документів на візу в Іспанію самостійно, турист зобов’язаний сплатити сервісний збір, який стягується за обробку наданої інформації. Його розмір однаковий для отримання шенгенської візи в любу країну Євросоюзу і становить 12 євро.

Оплата зазначених вище сум провадиться в касі візового центру в національній валюті (за поточним офіційним курсом). У тому випадку, якщо турист отримує негативну відповідь у наданні йому дозволу на в’їзд і перебування на території Іспанії, суми зборів йому не повертаються.

Якщо було отримано відмову

Нерідко трапляється так, що турист, який бажає отримати візу в Іспанію, при подачі повного пакету документів та сплаті всіх необхідних внесків отримує відмову в її наданні. Так буває нерідко і, як правило, на це є суттєві підстави. Серед найпоширеніших причин відмови найчастіше зустрічаються неправильність заповнення анкети туриста, а також ненадання будь-якого документа. За такої причини відмови особа може виправити недоліки та надіслати свій запит заново.

Інша ситуація складається, коли особа має судимість, може принести небезпеку для Євросоюзу своїм візитом або є громадянином країн Північного Кавказу — такі групи осіб отримують відмови, які не можна оскаржити.

Як довго оформляється віза

На розгляд поданої заявки потрібна різна кількість часу. Як правило, все залежить від того, який тип візи запитується і куди були подані документи. Як показує практика, запити, подані у візові центри, розглядаються протягом 10 робочих днів. При бажанні прискорити даний процес можна доплатити 20 євро і отримати відповідь протягом трьох днів.

У тому разі, якщо запит на надання дозволу подається в консульство, він розглядається протягом 3-5 днів (у звичайному режимі).