Очеретяний кіт: опис породи і фото

Очеретяний кіт, яку ще називають болотній риссю або хаусом, – з вигляду миле пухнасте істота, яку хочеться погладити і приголубити. Насправді, це — небезпечний хижак, який в окремих випадках навіть може представляти загрозу для життя людини.

Подробиці про це представника фауни йтиметься в сьогоднішній статті. Розглядаються історія цього виду, опис способу життя, місць проживання, ареал поширення, розмноження і популяція цієї тварини. Також мова піде про свійських цього виду та схрещуванні його з домашньою кішкою.

Перші згадки про вигляді

В офіційній науці це тварина з’явилася в 18-му столітті. «Батьком» цього виду сімейства котячих є натураліст Йоган Гюльденштедт – обрусілий німець, відправлений імператрицею Катериною Другою в експедицію по вивченню південних кордонів Росії. Вид був відкритий в 1786 році. Двома роками пізніше німецький вчений Йоган Шребер виконав його класифікацію за бінарною номенклатурою, не так давно запропонованої Карлом Ліннеєм. Очеретяний кіт з тих пір отримала назву Felis Chaus (Felis з латинського означає «кіт», а Chaus — «очерет»). Звідси походить одна з розмовних назв виду – хаус.

Зовнішній вигляд

Як виглядає очеретяний кіт? З першого погляду можна подумати, що це звичайна кішка, але істотні відмінності все ж є.

Фото очеретяною кішки, розміщене вище, наочно демонструє, що тварина має сірувато-буру шерсть. Присутній ледь помітний відтінок рудого кольору. Забарвлення очеретяною кішки може змінюватися в залежності від часу року і зони проживання.

Хвіст у цього представника сімейства котячих середніх розмірів і може досягати 30 сантиметрів у довжину. На кінці хвоста характерні чорні кільця.

Вуха тварини довгі, загострені і мають китиці на кінцях.

Ноги у кота довгі, щоб краще полювати і переміщатися по своїй природному середовищі існування.

У довжину найбільші екземпляри можуть досягати 80 сантиметрів, заввишки до півметра. Вага тварини варіюється від 3 до 12 кілограм в залежності від статі, умов проживання і спадковості тварини. Самці, як правило, значно більші за самок.

Місця проживання

Не даремно називають очеретяним забарвлення кішки. Улюбленим місцем перебування цього виду є важкопрохідні болотиста місцевість. Непереборні зарості очерету, бур’ян з колючих кущів – ось що любить цей звір. Зазвичай тварина селиться по берегах річок і озер, морів.

Очеретяний кіт дуже обережна і уникає відкритих просторів, де може стати легкою здобиччю для великих хижаків. Дерева тварина не дуже жалує, видряпуючись на них тільки при гострій необхідності. В гори звір теж не піднімається, воліючи для проживання болотисті низовини.

На території Індії зафіксовані випадки існування хаусів поблизу сховищ зерна. Таким чином тварина забезпечує себе кормом, добуваючи дрібних гризунів начебто мишей і щурів.

Спосіб життя

Тварина, яка за своєю природою є яскравим представником хижаків. В їжу звіру зазвичай йде дрібна болотна дичина, риба, ссавці невеликих розмірів. Відомі випадки нападу тварини на диких поросят.

Примітний спосіб полювання болотній кішки на водоплавних птахів. Звір підкрадається до здобичі майже впритул. На необхідному для стрибка відстані хаус лякає птицю, змушуючи її різко злітати. В цей самий момент кішка виконує потужний, майже вертикальний стрибок, хапаючи здобич своїми чіпкими лапами.

Прийнято вважати, що представники сімейства котячих традиційно бояться води і занурюються туди тільки в разі крайньої необхідності, загрози для життя, і то без особливого ентузіазму. З болотної кішкою все інакше. Ці тварини є непоганими плавцями й часто приймають ванни». Таким чином, звір може успішно добути собі «обід» або піти від переслідування більш великого хижака. Близьким родичем болотній рисі є виверровый кіт-рибалка (Prionailurus viverrinus), відрізняється своїми навичками плавця і вмінням виловлювати рибу.

Як і багато представників сімейства котячих, болотна кішка полює в нічний час доби. Вдень тварина спить, перебуваючи в своєму житлі.

В якості житла хауси воліють використовувати кинуті нори борсуків, лисиць та інших дрібних тварин. Самі вони займаються будівництвом» тільки в період розмноження.

Дику очеретяну кішку легко приручити. Кошенята легко звикають до людини. Втім, робити цього не рекомендується через малу чисельність тварини в природі.

Парування

Болотні кішки полігамні за своєю природою, тобто не утворюють для розмноження стійких пар. Розмноження хаусів відбувається один, рідко — два рази на рік. Зазвичай гон починається в лютому – квітні. Шлюбний період традиційно супроводжується «з’ясуванням стосунків» між самцями за можливість підійти до самки. Коти голосно кричать, лякаючи один одного і людей, що живуть поблизу, нерідко завдають один одному серйозні пошкодження. Найбільш сильний самець завойовує право запліднити самку.

Готуючись до пологів, самка облаштовує собі гніздо. Самим підходящим місцем для цього служать густі зарості очерету, де майбутнє потомство буде в найбільшій безпеці. «Пологовий будинок» зазвичай являє собою зроблену із примятого очерету лежанку упереміш з вовною.

Вагітність самки протікає до 70 днів і завершується народженням від 2 до 5 кошенят. Вага кошеня зазвичай коливається від 40 до 50 грам. Перші тижні життя кошенята незрячі і практично глухі. До двох тижнів кошенята знаходять зір. З молочними зубами дитинчата розлучаються до п’яти місяців життя. Здатність обзаводитися власним потомством хауси знаходять приблизно на 8-12 місяці свого життя.

Ареал розповсюдження

Болотна кішка поширена на західному узбережжі Каспійського моря, в Малій і Середній Азії, Казахстані, Індії, Пакистані, в Північній Африці. На території Росії хауси живуть на рівнинах Дагестану, вздовж гирла Волги, по річках Терек і Кума.

Підвиди

На сьогоднішній день науці відомо 10 підвидів болотяної рисі. Раніше за всіх був відкритий Кавказький очеретяний кіт (1786 рік, Гільденштедт Йоган). Одними з останніх відкриті в 1939 році очеретяний кіт Келаарта, що живе в Шрі-Ланці та Індії, а також очеретяний кіт Пратера, поширений в західній Індії та сучасної пакистанській провінції Сінд.

Останнім доповненням до підвиду хаусів став середньоазіатський очеретяний кіт, відкритий в 1969 році.

Небезпека для людини

Зафіксовані поодинокі випадки нападу болотній рисі на людину. Всі ці випадки спостерігалися в період гону у тварин, коли ті відрізняються особливою агресією і дратівливістю. У 99 % випадків це тварина не становить безпосередню небезпеку для людини, значно поступаючись йому в розмірах.

Загроза зникнення

Болотна рись знаходиться під загрозою зникнення і занесені в Червону книгу Росії. Хоча увазі і присвоєно охоронний статус «З мінімальним ризиком зникнення», популяція цих тварин в Росії поступово скорочується і в кінцевому підсумку може повністю зникнути.

Історія одомашнення породи очеретяною кішки

Спроби одомашнення болотній рисі робилися з незапам’ятних часів. На думку істориків, ще стародавні єгиптяни використовували цих тварин для полювання на водоплавну птицю. Про це свідчать зображення маленьких звіряток, що нагадують кішок, приносили дичину мисливцям.

В наш час селекціонерами виведена порода, що поєднує в собі суміш болотній рисі, домашніх короткошерстих кішок, а також бенгальської і ассибинской кішки. Порода ця одержала назву «чаузи», або «хаусі», від латинського слова Chaus — «очерет»).

Про породу кішок чаузи (шаузи)

Домашня очеретяний кіт виведена відносно недавно. Міжнародна асоціація кішок зареєструвала породу в 1995 році.

Завданням селекціонерів було прибрати якомога більше агресивних ознак поведінки дикої кішки, зберігши при цьому максимальна схожість з природним прабатьком. Цей процес завжди дуже важкий і вимагає багато часу.

Поведінка такої кішки багато в чому визначається її родоводу. Наприклад, якщо кішка позначається символом F1, то це означає, що один з батьків тварини – справжня болотна рись. Тварина з F2 є диким вже на чверть. Відсоток «диких» генів, таким чином, знижується з кожним наступним поколінням. При цьому важливо не втратити зовнішніх ознак хаусів.

Селекція ускладнюється швидкою втратою природних генів при наступному поколінні. Іншими словами, дитинчата стають зовні все менше схожими на болотну рись.

Для того щоб вважатися повноцінним представником породи, звір повинен виглядати як свій дикий предок, але мати неагресивний характер і більш трьох поколінь від вихідного виду.

З-за цих труднощів чисельність породи у світі вкрай мала. На території Росії налічується лише кілька десятків особин.

Ця ж причина робить кішок породи чаузи дуже дорогими. Вартість одного кошеняти починається від 200 тисяч рублів і може доходити до мільйона. Причому при покупці залишається ризик, так би мовити, купити «кота в мішку»: зовні чаузи, але звички — дикої кішки. Саме з цієї причини покупку краще здійснювати в США – ризики менше.

За характером породисті чаузи досить миролюбні. У них розвинений інтелект, що їх на вирішення нестандартних завдань. Краще не позбавляти цих тварин можливості «вільного випасу». Тварина буде дуже рада, якщо на присадибній ділянці обладнаний водойма.

В той же час не слід забувати і про безпеку кішки. Ділянка для вигулу обов’язково повинен бути ізольований відповідним чином. Не кожен власник може собі дозволити втратити кошеня вартістю в мільйон рублів.

При відсутності спеціального ділянки альтернативним варіантом буде вигул тварини в парку чи сквері, вивіз тварини з собою на природу. Для вигулювання кішок існують спеціальні котячі шлейки (повідці), які будуть в даній ситуації дуже доречні.