Отче наш – молитва, залишена самим Господом Ісусом Христом

Серед безлічі молитов, існуючих у християнстві, є одна, яку залишив нам сам Ісус Христос, і це молитва «Отче Наш».

Відомі богослови давали тлумачення молитві, але при цьому вона залишила в собі якусь загадку, задушевність, притаманну тільки їй. Вона може здатися простий, але в неї закладено величезний сенс.

Звичайно, кожен з нас здогадується, про що йде мова в цій молитві, але при цьому, вимовляючи її текст, будь-яка людина вкладає в неї свій особистий і глибокий сенс.

Молитва «Отче Наш» – унікальна, вона особлива тим, що її залишив сам Господь Ісус Христос, коли навчав своїх учнів правильно молитися.

Вона побудована певним чином і складається з 3-х частин:

  • Перша частина молитви – в ній ми славимо Бога.
  • Друга – наші прохання до Бога.
  • Третя частина – заключна частина молитви.
  • В молитві, залишеної самим Христом, чітко видно ці частини. Перша частина починається на «Отче наш» і закінчується на словах, де видно прославлення Бога – Святість Імені, воля, Царство; у другій частині ми просимо про нагальні потреби; а заключна частина починається словами – «Бо твоє є Царство». В молитві «Отче наш» можна нарахувати сім прохань у Господа. Сім раз ми говоримо про свою нужду Богу. Розберемося по порядку з усіма частинами молитви.

    “Отче Наш”

    Ми звертаємося до небесного Батька. Христос говорив, що ми повинні полюбити Бога Отця і звертатися до нього з трепетом, як би ми зверталися до рідного тата.

    “Сущий на небесах”

    Далі йдуть слова «Сущий на небесах». Іоанн Златоуст вважав, що ми на крилах нашої віри злітали вище хмар ближче до Бога, не тому, що він тільки на небі, а щоб ми, такі близькі до землі, частіше дивилися на красу небес, звертали туди всі благання і прохання. Бог перебуває всюди, в душі того, хто в нього вірує, в серці того, хто його любить і приймає. Виходячи з цього, можна зробити висновок, що небесами можуть називатися віруючі, адже всередині себе вони носять Бога. Святі отці вважали, ніби словосполучення «сущий на небесах», – це не конкретне місце, в якому розташувався Бог. З цього можна зробити висновок: у тих, хто вірить у Бога, хто вірить у Христа, буде перебувати Бог. Наша мета – щоб сам Бог був всередині нас.

    “Так святиться ім’я твоє”

    Сам Господь говорив, що люди повинні робити такі справи, щоб їх добрі вчинки славили собою Бога Отця. Можна святити Бога, роблячи добро, не роблячи в житті зла, говорити правду, бути мудрими і розсудливими. Прославляти своїм життям нашого Небесного Батька.

    “Нехай прийде царство твоє”

    Христос вважав, що Царство Боже настане в майбутньому, але одночасно з цим частину Царства вже була відкрита нам в часи життя Христа, Він зцілював людей, виганяв бісів, робив чудеса, і нам, таким чином, була відкрита частина Царства, де немає хворих, голодних. Де люди не вмирають, а живуть вічно. В Євангелії сказано, що «Сатана – князь світу цього». Біс забрався в людське життя скрізь, починаючи з політики, в якій правлять жадібність і злість, закінчуючи економікою, де гроші керують світом і культурою, якої чужі почуття. Але старці вважають, що Царство Боже наближається, і людство вже стоїть біля його риси.

    Цікаве:  Молитва Матрони Московської про зцілення, про допомогу, про особисте життя

    “Нехай буде воля твоя, яко на небеси і на землі”

    Преподобний Ісаак Скитський вважав, що істинно віруюча людина знає: велике нещастя або, навпаки, щастя – всі Господь робить лише нам на користь. Він дбає про спасіння кожної людини і робить це краще, ніж ми могли б зробити самі.

    “Хліб наш насущний даш нам днесь”

    Ці слова змусили богословів довго думати над їх змістом. Висновок, до якого можна схилятися, такий, що віруючі просять Бога, щоб Він дбав про них не тільки сьогодні, але й завтра, щоб Бог був з людьми завжди.

    “І прости нам борги наша, якоже і ми залишаємо боржникам нашим”

    На перший погляд здається, що тут все зрозуміло. Але варто звернути увагу, що слово Борг означає гріх. І Господь говорив, що тоді, коли ми пробачимо гріхи інших, то наші гріхи будуть прощені.

    “І не введи нас у спокусу”

    Ми просимо Бога, щоб він не дозволив нам відчути на собі випробування, які ми не в силах витримати, в такі життєві труднощі, які можуть зламати нашу віру, які нас зламають і введуть нас у гріх, після цього людина стане обесчещен. Ми молимо Бога, не допустити цього.

    “Але визволи нас від лукавого”

    Цю фразу теж легко розшифрувати. Ми просимо Бога, щоб він захистив нас від зла.

    “Бо Твоє є Царство, і сила, і слава навіки. Амінь”

    Спочатку Господня молитва була без укладачем цієї фрази. Але ця фраза була додана для додання особливої важливості цієї молитви.

    Тепер розглянемо текст молитви цілком. Вона дуже легка для запам’ятовування. З цієї молитви необхідно починати свій день, перед їжею вона також читається віруючими людьми, і закінчувати день також добре буде їй.

    Ось так звучить молитва «Отче наш» повністю російською мовою, а поруч можна побачити текст, як вона представлена в молитвослове. І можна наочно порівняти обидва тексти.

    Ще один варіант молитви «Отче Наш» повністю. Він практично не відрізняється від вышепредставленного тексту, але буде корисний як окремо збережений варіант.

    Бажано молитися правильно, дотримуючись наголоси. Людині, недавно прийшов до віри, стане в нагоді цей текст молитви «Отче Наш» з наголосами.

    Молитва – це розмова людини і його Батька Небесного. Потрібно частіше молитися, і тоді Господь почує наші прохання і нас ніколи не залишить. Ми наочно побачили текст молитви «Отче Наш» з наголосами і без них. Православна церква радить навчитися молитися правильно, дотримуючись наголос, інтонацію, але не варто засмучуватися, якщо спочатку буде важко даватися читання молитви. Господь бачить серце людини і не відвернеться від вас, навіть якщо ви помилитеся.