Як прийняти іслам? Особливості, вимоги та наслідки

У даній статті ми розповімо про те, як прийняти іслам в сучасному світі, які причини можуть спонукати людину стати послідовником цієї релігії, а також трохи про самому ісламі. Крім того, ми згадаємо особливості життя мусульман, які можуть виглядати одночасно і як переваги, і як недоліки.

Як прийняти іслам?

Перш ніж говорити про те, як стати послідовником вчення Мухаммеда, варто згадати про нього самому. Іслам аж ніяк не являє собою якусь принципово нову віру – справа в тому, що він є єдиним справжнім вченням, яке свідчить, що існує лише один Бог, і саме йому слід поклонятися. Ця ідея транслювалася через багатьох пророків: в їх числі були першолюдина Адам, Ной, цар Соломон, Іоанн Хреститель, Ісус Христос. Таким чином, іслам існував завжди. До речі, з арабської слово «іслам» переводиться як «покора», тобто вірність Божим законам, завдяки яким людина може знайти мир з самим собою і Господом.

Прихід пророка

Проте в ході історії вчення, послане Богом, було видозмінене і исковеркано – саме з цієї причини на Землю вирушали нові й нові пророки. По-перше, дійсно віра в Єдиного Творця піддавалася сумніву, а по-друге, кожен посланник розповідав людям трохи більше про Бога – але рівно стільки, скільки вони здатні прийняти на своєму етапі розвитку. Отже, книжки, в яких викладено Божественне одкровення, вже не можуть бути надійним керівництвом до дії для щиро віруючих, та й ті вже відступали від єдино вірного вчення. Тоді, через шістсот років після пришестя на Землю Ісуса, Аллах послав свого пророка Мухаммеда, який став останнім у численної ланцюжку посланців Божих (всього їх було нараховують близько ста двадцяти чотирьох). Саме він передав людям остаточно сформоване вчення, якого його послідовники дотримуються до цього часу. Першим, хто прийняв іслам, став Абу Бакр, але самою першою послідовницею і сподвижницею пророка стала його кохана дружина Хадіджа.

Підготовка до прийняття

Багато сторонні спостерігачі схильні ставитися до ісламу швидше негативно, ніж позитивно – в їх свідомості досить неприємних стереотипів про послідовників цієї стародавньої релігії. Проте все змінюється, коли людина дізнається більше про традиції і людей, які слідують їй. Часто зацікавленість незвичайною культурою, яка нерозривно пов’язана з релігією, призводить до того, що він погоджується з основними положеннями ісламу і морально стає готовим до його прийняття. Тоді і виникає питання: «Як прийняти іслам?» Адже якщо ви стикалися раніше з іншими релігіями, то вам відомо, що в більшості з них існує деколи дуже складна процедура прийняття. Для багатьох це стає каменем спотикання.

Перш ніж замислюватися безпосередньо про процедуру, варто зрозуміти, навіщо це потрібно людині, що саме він шукає в релігії. Безумовно, це особиста справа кожного.

Надалі необхідно вивчити основні положення ісламу, головну книгу традиції – Коран. У багатьох містах існують спеціальні центри, де можна відвідувати курси для зацікавлених ісламом. Можливо, розумно буде поспілкуватися зі знайомими мусульманами, якщо такі є в оточенні, або ж познайомитися з ними в реальності або Інтернеті. Спілкування з послідовниками релігії, безсумнівно, дозволить краще зрозуміти її специфіку. До речі, спілкування з новонаверненими також допомагає в пошуку свого шляху – їх досвід дозволить вам оцінити варіанти розвитку власного майбутнього. До того ж для неофіта часто важливо зрозуміти, які люди прийняли іслам, що вони собою представляють. Все ж оточення відіграє важливу роль при прийнятті такого відповідального рішення, як вибір релігії. До того ж, багато чого залежить від того, в якому році прийняли іслам ці люди. Багато хто стверджують, що їхнє життя значно змінилася в кращу сторону після цього важливого кроку, що вони стали набагато щасливішими, що їхній погляд на події з «минулого» життя сильно змінився. Віра в Аллаха допомогла їм повірити також і в себе, в те, що вони дійсно здатні слідувати вірному шляху, робити менше помилок і перетворити себе в сильну особистість, гідну раю.

Для того щоб стати послідовником пророка Мухаммеда, необхідно насамперед бути впевненим в тому, що це дійсно ваша релігія. Безумовно, це питання виникає, коли людина вирішує, чи приймати іслам, але відповідь на нього має бути правдивим, адже він дається Аллаху, а не людям. Крім того, людина повинна вірити в Бога і ні в кого, крім нього, вірити в те, що священний Коран є словом Аллаха, вірити в пророків і ангелів, а також те, що Судний день настане рано чи пізно, як це було обіцяно.

Процедура прийняття

Насправді прийняти іслам, на перший погляд, дуже просто. В цій релігії немає спеціальних іспитів або обрядів, щоб стати її послідовником, як це відбувається в християнстві чи іудаїзмі. Для того щоб дізнатися, як прийняти іслам, достатньо прочитати або вимовити напам’ять свідоцтво віри – аль-шахада, як це називається арабською. Приблизний переклад цього невеликого тексту: «Немає Бога крім Аллаха, і Мухаммед – його пророк». Але, безумовно, просто сказати цю фразу недостатньо. Необхідно розуміти її зміст і дійсно вірити в нього – в більшості своїй послідовники ісламу вважають, що бездумного проголошення шахади недостатньо, щоб стати послідовником вчення Мухаммеда, інакше все було б занадто просто.

Стереотипи про процедуру прийняття

Існує думка, що важливо, де прийняти іслам. Деякі вважають, що єдино вірним місцем для цього буде мечеть, причому необхідно, щоб в неї в цей час перебували люди, які змогли б засвідчити новоприбулого члена умми – мусульманської громади. Звичайно, це ідеальний варіант, однак не є принципово важливим дотримуватися цей момент. Втім, добре, щоб хоча б один мусульманин чув вимовляння людиною слів, приобщающих до ісламу.

Цікаве:  Як поминати покійних правильно: особливості та рекомендації

Крім того, деякі вважають, що для того, щоб чоловікові стати мусульманином, необхідно зробити обрізання. Це не зовсім вірно – для мусульманина це дія обов’язково, але це можна зробити і після того моменту, коли чоловік прийде в іслам.

Те ж стосується і ретельного повного обмивання – дійсно, його необхідно здійснити після того, як виголошена шахада, для того, щоб почати свій перший намаз. Але перед прийняттям ісламу обмивання необов’язково.

Замітка для жінок

У багатьох виникає запитання: «Як прийняти іслам дівчині?» Процедура прийняття загальна і для чоловіків, і для жінок. Безумовно, варто враховувати наслідки – адже становище жінок в ісламі досить своєрідно і незвично для європейок, і на перший погляд може здатися зовсім диким. Тому дівчині варто добре вивчити гендерні питання і ще не раз обдумати своє рішення, яке надасть сильний вплив на її життя і світогляд.

Переваги ісламу

Послідовники цієї релігії можуть привести численні приклади того, що іслам, на їх погляд, значно краще інших можливих варіантів. Розглянемо деякі з них.

Так, в ісламі людина звертається до Аллаха безпосередньо, без посередників, встановлюючи, таким чином, особистий зв’язок з Богом. Він завжди пам’ятає про те, що про його життя відомо Всевишньому, і той в разі необхідності може прийти на допомогу.

Іслам містить у собі відповіді практично на всі питання, які тільки можуть виникнути у людини протягом життя, дозволяючи точно знати, яка поведінка або рішення буде вірним в конкретній ситуації. Іслам в цьому сенсі сам по собі дуже конкретний, і варіанти вчинків пропонує майже завжди однозначні.

Цікаво те, що на відміну від послідовників інших релігій мусульман немає необхідності звертатися до посередника за тим, щоб покаятися у своїх гріхах, якщо такі були здійснені. Оскільки ми вже говорили про те, що тут встановлюється особистий контакт з Богом, покаяння має бути максимально щирим – тільки в цьому випадку милостивий Аллах простить гріхи. До речі, людині, що прийняла іслам, прощаються абсолютно всі вчинені провини. Фактично після приходу в цю релігію він починає життя спочатку, з чистого аркуша.

Майбутня життя

Не викликає сумнівів те, що якщо людина знаходить себе в ісламі, то він отримує мир і спокій в душі. Втім, такий аргумент можна навести на користь будь-якої релігії – адже щиро увірував завжди знаходить те, що шукає. І звичайно, прийшовши в іслам, людина рятує себе від пекельних мук, і якщо він буде вести благонравную життя, то зможе здобути в майбутньому милосердя Аллаха і отримати місце в раю. По вірі мусульман, життя там буде значно краще, ніж на Землі, але, що цікаво, все буде оповите таку ж, по суті, фізичну плоть, що і в цьому світі. Рай не менш, а навіть більш реальним, ніж Земля.

Російські мусульмани

Росіяни, що прийняли іслам, – далеко не таке рідкісне явище, як може здатися на перший погляд. Причини, що призводять етнічних росіян до ісламу, численні. Це і особиста симпатія, і слабкість християнської традиції в родині, і шлюби з мусульманами, які являють собою значний прошарок населення в нашій країні. Варто зауважити, що кількість росіян, які прийняли іслам, значно збільшилося у період після перебудови.

Приклади з історії

В історії Росії попередніх епох налічується не так вже й багато подібних прикладів, все-таки занадто сильна була традиційна релігія – християнство. Однак винятки з правил були завжди – в ключі цієї теми можна згадати історію з літопису про те, як князь Володимир здійснював вибір релігії. Як всі пам’ятають, серед кількох варіантів був і іслам, але, за легендою, князь відкинув його, оскільки в цій релігії існує заборона на вживання алкогольних напоїв. У більш пізній час добровільний перехід в іслам залишався рідкістю, але в ході війни з країнами, де переважно жили мусульмани, деякі військовополонені переходили в іслам: одні добровільно, інші – примусово. А в Соборному уложенні від 1649 року навіть була замітка про сувору заборону відмінювання православного до мусульманської віри. На початку ХХ століття ситуація сильно змінилася, і приклади переходу в іслам стали з’являтися все частіше. Самий пік, як вже було сказано, припав на 1990-ті роки.

Релігія протесту

У чому для росіян іслам виглядає як релігія протесту проти православ’я – особливо для деяких молодих людей, що не знайшли відповідей на свої питання в християнських храмах і вважають традиційну релігію чимось непопулярним і навіть, можливо, небезпечним в сучасному неспокійному світі. Але в цілому іслам позиціонується як універсальна релігія, яка здатна дати відповіді на всі проблемні питання, що незмінно є актуальним, і яка базується суто на здоровому глузді. До речі, для деяких мусульман те, що етнічні росіяни приходять в іслам, є доказом того, що це – узагальнююча і єдино вірна релігія для будь-якої людини, незалежно від етнічної та расової приналежності.