Необхідні документи для візи в Італію: список, особливості оформлення та рекомендації

Італія – країна з дивовижною історією, багатою культурною спадщиною, неповторними традиціями. Пам’ятки старовини виявляються практично на кожному кроці. В той же час це розвинена сучасна держава з чудовим географічним положенням. Саме сукупність всіх факторів приваблює мандрівників з усього світу. Розберемося в тому, як потрапити в це держава, куди звертатися і які документи для візи в Італію необхідно зібрати.

Види візових дозволів на в’їзд

Прийняти рішення відвідати Італію можна з різних причин, але саме від конкретної мети залежатиме склад документарного пакета. Обумовлено це в першу чергу тим, що будь-яка держава більш лояльно сприймає подорожуючих з туристичними цілями, ніж тих, хто намагається затриматися довше, ніж належить по туристичній візі.

Ще у 1990 році Італія приєдналася до Шенгенської угоди, трохи пізніше став частиною однойменного права. Це обставина також накладає свій відбиток на всі процедури, пов’язані з в’їздом у країну.

Умовно всі в’їзні документи мають офіційне поділ:

  • А – так званий транзитний варіант. Він стане в нагоді людині, яка прагне просто пересісти з рейсу на рейс в одному з аеропортів країни. Наприклад, у гонитві за дешевими перельотами мандрівник набуває дещо стикувальних авіаквитків. Для посадки і перебування в транзитній зоні аеропорту в Італії документи для оформлення візи саме такого типу йому і доведеться зібрати.
  • Ст. Ще один з варіантів транзитної візи, але з більш широкими можливостями. Людина не тільки може в’їхати в країну, але і перетнути її територію, пройшовши в одну з сусідніх держав. При цьому існує обмеження перебування за таким документом – 5 днів і не більше. Оптимально для мандрівників, які здійснюють подорож на власному автомобілі.
  • З – це варіант, який видається на одноразовий або багаторазовий в’їзд в період до трьох місяців.
  • D. Фактично не відноситься до категорії шенгенських, а є національною. Передбачає перебування в країні понад трьох місяців.

Видаватися візи можуть на одне відвідування, певну кількість візитів, або в якості мульти документа. Останній варіант дозволяє необмежено в’їжджати на територію країни у межах періоду, на який він виданий.

Куди звертатися з приводу оформлення візи?

При оформленні в’їзного дозволу можна піти двома шляхами:

  • звернутися до посередницьку компанію і зняти з себе всі турботи, оплачуючи послуги;
  • зібрати і подати документи на візу в Італію самостійно.

З першим випадком все просто, мандрівникові потрібно лише надати посереднику кілька своїх особистих документів та оплатити послуги. Після чого в призначений час він забере закордонний паспорт з візою. Дещо складніше буде тільки в тому випадку, якщо раніше не проходив біометричну процедуру. Але і тут, він отримає повну інформацію за місцем її здійснення, буде записаний на певний час відвідування, і, можливо, навіть супроводжений на місці.

Самостійно можна подати документи на візу в Італію в консульстві при посольстві або через візовий центр. У першому випадку слід звернутися до генеральне консульство або в одне з представництв:

  • у Москву за адресою Грошовий провулок, 5 д.;
  • у Краснодарі по вулиці Червоній, 81;
  • у Калінінграді по вулиці Черняховського, 6;
  • у Сочі по вулиці Маршала Василевського;
  • у Липецьку — селище Матырский, ОЕЗ «Липецьк»;
  • у Єкатеринбурзі по вулиці Леніна, 20А;
  • у Челябінську по вулиці Кірова, 159;
  • у Самарі по вулиці Степана Разіна, 71А;
  • у Волгоградській області — місто Київ, вулиця Александрова, 51.

При цьому, щоб подати документи в посольство на візу в Італію, слід попередньо записатися через онлайн–сервіс на офіційному інтернет-ресурсі.

Набагато простіше все зробити через один з візових центрів. Філії цієї організації є в 28 містах Росії, що значно спрощує подачу документів для візи в Італію. Записатися на прийом можна онлайн, як і відстежувати потім долю своїх документів. Крім того, так простіше отримати консультацію по нюансам отримання окремих видів в’їзних документів, які вивчатимемо далі.

Загрузка...

Туристична віза

Для турпоїздок оформляється віза С. Подача документів для оформлення візи в Італію може бути здійснена в наступному складі:

  • документ, засвидетельствующий проживання на час поїздки (підтверджена бронь готелю, договір купівлі-продажу нерухомості);
  • квиток в обидва кінці або його бронь;
  • медстраховка зі спеціалізацією під зону;
  • закордонний паспорт та внутрішній паспорт, їх копії;
  • заповнена анкета та фотографії;
  • фінансові гарантії на час перебування.

До пакету слід докласти квитанції про сплату консульського збору. Актуальну інформацію щодо його розміру можна знайти на офіційному ресурсі візового центру або консульства.

Цей пакет має стандартний вигляд. Він є основним для отримання дозволу на в’їзд. З будь-яких інших причин до нього лише додаються окремі пункти. Які документи потрібні для візи в Італію для інших цілей, розглянемо далі.

Транзитом по Європі

Транзитна віза передбачає ту ж процедуру, що і туристична. До основного пакету документів треба додати:

  • відповідне запрошення або бронь готелю, якщо кінцевою метою буде Сан-Марино;
  • запрошення суднового або круїзного агентства, «суднову роль» та контрактну документацію, якщо прохач – моряк;
  • детально розписаний маршрут з додатком бронею квитків в треті країни, якщо потрібно просто перетнути територію.

Якщо подорож відбувається на машині, то пакет документів значно розширюється, оскільки дозвіл на слідування повинно бути і у автомобіля.

Подорож за запрошенням

До пакету документів необхідно додати запрошення від громадянина країни. Воно повинно містити в собі період, на який може розраховувати гість, а також місце його проживання.

Якщо приймаюча сторона бере всю фінансову сторону турбот на себе, дає їжу та дах, то мандрівникові не доведеться надавати фінансові гарантії і бронь готелю. Але в цьому випадку необхідно гарантійний лист.

Загрузка...

Хочу лікуватися в Італії. Як виїхати?

Медична віза для лікування може видаватися за типом C або D. В пакет документів слід додати документацію по клініці. Це може бути запрошення, де вказується на необхідність лікування, конкретний тип надаваної допомоги, терміни проведення операцій або процедур, повна вартість послуг. Для закладів приватного характеру потрібно докласти лицензирующую і акредитаційну документацію.

Майбутній пацієнт повинен буде підтвердити як мінімум 30-відсоткову оплату або надати документ, що свідчить про участь в гуманітарній програмі. Крім того, обов’язково потрібно буде надати свідчення за діагнозом, встановленим «домашнім» медичною установою.

«Вчитися, вчитися і ще раз вчитися»… в Італії

Студентська віза – це одна з різновидів документа за типом С/D.

При зверненні за її одержанням слід додати:

  • запрошення навчального закладу або свідоцтво про зарахування на навчання;
  • документи про оплату навчання або підтвердження участі у програмі обміну;
  • документи, що свідчать про наявність житла на період проходження навчання.

Якщо навчання не є первинним, то потрібно надати документи з вже наявної кваліфікації. Крім того, в деяких випадках вимагається лист, який роз’яснює причини, що спонукали продовжити навчання саме в цій країні.

В Італію на роботу: особливості оформлення візи

Робоча віза може бути отримана за типом С або D. Залежить вибір на користь того або іншого варіанта в першу чергу від ймовірної тривалості роботи. Так, приїзд на гастролі буде супроводжуватися оформленням З-візи, а ось для автономної роботи знадобиться другий варіант.

У пакет документів потрібно буде вкласти:

  • контракт з організацією і запрошення на роботу;
  • офіційний документ (Nulla Osta) від служби імміграції, що свідчить про дозвіл на здійснення діяльності.

При бажанні працювати автономно доведеться надати масу інформації по бізнес–проекту, підтвердити фінансову спроможність у плані ресурсів на здійснення діяльності, а також дохід, отриманий в країні проживання у межах одного податкового періоду. Таким чином, країна отримає уявлення про наміри і вигоді прийняття конкретної людини.

Здача біометричних даних

Біометричні дані знімаються при будь-якому першому зверненні за отриманням візи в зону Шенгенської угоди. Далі її необхідно повторювати кожні 5 років, якщо є бажання регулярно відвідувати країни, які перебувають у зоні. Це обов’язкова процедура, без якої не вдасться подати документи для оформлення візи в Італію у тому випадку, якщо раніше людина жодного разу її не проходив.

Наприклад, мандрівник три роки тому відвідував Францію і проходив біометричну процедуру. У цьому році він зібрався в Італію. Йому не потрібно буде піддаватися їй знову. Але ще через три роки він планує поїхати в Німеччину, на той момент вже мине п’ятирічний період. Отже, процедуру потрібно повторити.

Поїздка з дитиною: особливості оформлення документів для отримання візи в Італію

Що робити у випадку, якщо поїздка відбувається разом з неповнолітньою дитиною? До складу документів на візу в Італію потрібно буде додати свідоцтво про її народження. При розбіжності його прізвища з батьківськими, доведеться довести спорідненість. Наприклад, розведеним жінкам — надати свідоцтво про розлучення, а заміжнім стосовно дітей від першого шлюбу – свідоцтво про новий шлюб.

Якщо дитину супроводжувати в поїздці буде тільки один з батьків, то необхідно надати нотаріальний дозвіл на подібні дії не їде дружина. Крім того, знадобиться і його ксерокопія внутрішнього паспорта. Відповідно, якщо обоє батьків залишаються вдома, то і довіреності повинні бути від обох на супроводжує дитину особа. У дорученні обов’язково вказується термін перебування і країна прямування.

Відмова в дозволі: причини і їх усунення

Чому можуть відмовити у видачі візи? На то може бути кілька причин:

  • недостатня фінансова спроможність;
  • документи для візи в Італію подані в недостатньому обсязі;
  • недостовірність наданої інформації;
  • порушення, зафіксовані під час попереднього перебування.

Але опускати руки слід не у всіх випадках отримання відмови. Офіційний документ, який отримає прохач, передбачає вказівку на можливість або неможливість нового звернення. Так можливий такий результат справи:

  • причина не розголошується, але подавець зможе повторити спробу;
  • причина відмови повинна обговорюватись на співбесіді з консулом;
  • заявнику слід добрати відсутню в пакет документів;
  • накладення заборони на в’їзд не тільки країну, але і в зону у безстроковому порядку.

Найчастіше відмова відбувається із-за неправильного заповнення анкети або при недостатності документарного пакета. Тому питання має бути вивчений всебічно, особливо якщо мова йде про нетрадиційних цілях подорожі.