Чи можна в церкву з місячними: думка православних пастирів

Критичні дні, місячні або, як називають в православному середовищі, дні нечистоти є перешкодою для жінок, бажаючих брати участь у церковному житті. Але у кожної представниці прекрасної статі дітородного віку жевріє надія на те, що все ж таки є шанс на участь у православних обрядах, якщо такі дні випадають недоречно. Давайте розглянемо, що можна, а що категорично заборонено. В тексті наведено відповіді священиків жінкам на питання про те, чи можна в церкву з місячними.

Те, що дано природою

Найчастіше жінки говорять про несправедливість із-за заборони відвідування храму і участі в таїнствах, адже місячні – це те, що дано природою. Але все ж слід дотримуватися встановлених правил. Чому? По-перше, краще почати з старозавітного гріхопадіння. Давайте згадаємо, що сказав Бог Адамові та Єві, коли ті не послухалися і скуштували заборонений плід. А Господь сказав приблизно так: «Відтепер будете жити на землі в хворобах, працях, народжувати в муках». Єва перша послухалася Господа і задивилася словами змія, тому з тих пір жінка є тим, хто повинен перебувати в послуху у чоловіка, чоловіки. Крім того, їй же дано і періоди очищення у вигляді місячних.

По-друге, в православному храмі не повинно бути ніякої крові крім крові Христа, яка подається людям під час таїнства Євхаристії у вигляді вина (кагору). Зрозуміло, мова в даному випадку йде не тільки про жінок в дні нечистоти, але і про тих, наприклад, у кого раптово почалася носова кровотеча.

Як видно, мова йде як про крові людської в храмі взагалі, так і про очищення жінки. Саме тому сучасні священики часто кожен по-своєму пояснює, можна йти в церкву під час місячних.

З цього випливає ще один нюанс: у минулі століття не існувало засобів гігієни, жінки з критичними днями могли з необережності спаплюжити святий підлогу храму. Саме тому вони такі періоди утримувалися від його відвідування. Тому традиція повної відсутності жінок на святому місці досі існує.

Якщо надійна гігієнічна захист забезпечена

Завдяки сучасним технологіям виготовлення засобів гігієни кожна жінка може бути спокійна. Але чи можна в храм? Часто священикам задають таке питання знову і знову. Насправді, можна, але тільки торкатися до святинь не можна, брати участь у будь-яких Обрядах теж заборонено. Не слід також торкатися до руки священика, брати у нього благословення, цілувати хрест по закінченні служби.

Але якщо представниця слабкої статі забывчива може ненароком доторкнутися до святині, то краще взагалі утриматися від відвідування храму навіть у велике свято. Саме тому, відповідаючи на питання: «чи Можна заходити в церкву під час місячних?», будемо чесні: «Небажано».

Що можна, а що не можна в храмі?

Тепер Давайте детально розглянемо, що не забороняється жінкам робити в церкві:

  • молитися, брати участь у співах;
  • купувати і ставити свічки;
  • перебувати в притворі храму.
Цікаве:  Як правильно хреститися в церкві? Якою рукою хрестяться в церкві

Як видно, дозволяється тільки духовно перебувати в церкві. Але тілесно робити нічого не можна.

Заборон набагато більше. Перерахуємо, що не можна робити:

  • брати участь у будь-яких обрядах (сповідь, причастя, хрещення власне або похресника/хрещениці, вінчання, єлеопомазання);
  • торкатися до ікон, хреста, мощам;
  • пити святу воду;
  • приймати освячені предмети (масло, образки, освячені предмети);
  • торкатися до Євангелія.

Ці правила поширюються не тільки для відвідувачок храмів, але й для тих, хто знаходиться поза святині вдома, у дорозі, на роботі і так далі. Отже, чи можна в церкву з місячними? Так, але потрібно бути уважною.

Коли заходити в церкву зовсім не варто?

Але буває і так, що в храм йти зовсім небажано. Припустимо, в маленькому храмі всього один вихід, але по закінченні служби батюшка постає в притворі у самого виходу. Вийти, не поцілувавши хрест, або не вийде, або є ризик зачепити святиню. У такому разі священики відповідають приблизно так: «Побудьте вдома, можна пропустити або святковий недільний день по настільки поважної причини. Зате молитовний настрій на майбутнє буде хорошим. Моліться будинку так, наче знаходитесь на літургії».

Але чи можна в церкву з місячними, якщо немає перешкод? Зрозуміло, можна. Тільки бажано перебувати у притворі (біля входу в храм), щоб випадково не забути про нечистих днями і не прикластися до ікон.

Що робити, якщо доторкнулась до святині?

Іноді все ж незнання або з необережності жінка торкається до святині. Що робити? Слід обов’язково сказати на сповіді батюшці, що приклалася до ікони/хреста або випила святої води при місячних. Чи можна в церкву під час місячних, навіть якщо вони майже припинилися? Відповідь коротка: «Небажано».

Якщо місячні – хвороба

Існує Євангельська історія, в якій йдеться про зцілення кровоточивої жінки Ісусом Христом. Господь при цьому не вилаяв жінку, але сказав приблизно так: «Віра зцілила тебе, іди і надалі не гріши».

Чи можна в церкву з місячними, які тривають більше нормального терміну і вважаються хворобою? В даному випадку – так.

Коли ще жінці заборонено в храм?

Ще в ранньохристиянський період було встановлено, щоб жінка протягом 40 днів після пологів взагалі не відвідувала храм. Дитя може принести батько або родич, близькі друзі. Але матері потрібно утриматися.

Ми розібралися, чи можна ходити в церкву під час місячних. На закінчення слід зазначити, що прикладатися до святинь на вулиці, пірнати у святе джерело і брати участь у водосвятном молебні також не можна.

Подібні тимчасові заборони – не привід для розпачу для віруючих жінок, але це хороший привід зміцнити свою віру, бути більш серйозною в молитві.