Іоанн Златоуст: життєпис, шанування. Молитва Іоанну Златоусту

В лоні Христової Церкви

Коли юнакові виповнилося 20 років, єпископ визнав його досить підготовленим для вступу в лоно християнської церкви, і зробив над ним обряд хрещення. Це було великою подією у житті Івана, який прийняв рішення присвятити себе служінню Церкві, але пройшло ще 3 роки, перш ніж Мілетій дозволив йому зайняти місце читця в Антіохійському соборі.

У 372 році доля розлучила Іоанна Златоуста з його наставником, відправленими на заслання за наказом правив тоді нечестивого імператора Валента. Однак Господь послав йому нових вчителів християнського благочестя, якими виявилися пресвітери (священики) Флавіан і Діодор. Останній вчинив особливо сильний вплив на молоду людину, не тільки навчаючи його в богослов’ї, але і прищеплюючи навички подвижницького життя.

Цікаве:  Отче наш - молитва, залишена самим Господом Ісусом Христом

Ще перш Іван висловлював бажання, прийнявши чернецтво, відкинути спокуси суєтного світу і віддалитися в пустелю, але здійснити свою мрію він зміг лише після смерті матері, яка перебувала на його утриманні. Виконавши до кінця свій синівський обов’язок, він разом зі своїм другом і однодумцем Феодором відправився в один з віддалених монастирів, в якому під керівництвом досвідчених наставників протягом чотирьох років поглиблював знання і виснажував плоть. Там, далеко від суєтного світу, святитель Іоанн Златоуст написав свої перші богословські праці, що принесли йому згодом славу глибокого і всебічно обдарованого богослова.