Молитви про померлого, читаються будинку

Найбільш значущі дні після смерті

Наші предки не дарма визначили спеціальні дні, які мають найбільш важливе значення для душі покійного і його родичів. Серед них виділяються дев’ять і сорок днів, що є своєрідними віхами для покійного. Молитви про покійних батьків, дітей та інших близьких людей повинні бути особливо інтенсивні в зазначені дати до них. Найпростіше щодня звертатися до Господа з наступною молитвою:

Однак вона не є основною, а тому відноситься, швидше за все, до доповнюючим. Для того щоб зрозуміти, яке значення мають дев’ять і сорок днів, необхідно переговорити зі священиком. Він може розповісти родичам покійного про те, як саме проходить шлях душу в потойбічному світі, до визначення її постійного місця призначення.

Згідно з православним текстів перші дні після своєї смерті покійний може перебувати зовсім поруч зі своєю сім’єю. Деякі душі проводять час у своєму будинку, інші незримо парять над своїми улюбленими при житті місцями, а треті не розлучаються з людиною, який був для них найдорожчим. Протягом цих днів з душею ангела знаходяться два. Один був даний людині ще при народженні і був його охоронцем протягом усього життя. А другий стає провідником до Господа і тому надсилається до душі в момент її земної смерті і переходу в інший світ.

Цікаве:  Як вести себе в церкві: особливості, традиції та рекомендації

На третій день ангели остаточно відривають душу від усіх її прив’язаностей і супроводжують до Бога. Але по дорозі вона проходить ряд спокус, які влаштовують біси. Вони бажають, щоб чоловік згадав про всіх своїх гріхах і відвернувся від вічною і світлою життя поруч з Господом. Біси не залишають душу ні на секунду, вони прагнуть потягти її в пекло. І тільки ангели своєю силою і молитви за упокій померлого до 40 днів, читаються близькими, захищають його від спокус і допомагають пройти їх.

Шість наступних днів дані душі для того, щоб вона змогла побути в раю і насолодитися його красою. На дев’ятий день ангели супроводжують людину в пекло, показуючи йому всі жахи цього місця. Там він перебуває аж до години приватного суду, який призначається на сороковий день.

Саме тому озвучені нами терміни є визначальними для душі. Всі молитви, що читаються за неї пізніше, вже не зможуть вплинути на визначення місця для покійного аж до Страшного суду.