Підготовка до причастя: памятка для початківців

Практичні рекомендації, що стосуються сповіді

Навіть ті, хто не раз здійснює підготовку до сповіді та причастя (молитви, піст, усвідомлення гріхів і так далі), не завжди можуть зібрати воєдино всі правила, які допоможуть висповідатися перед Господом в повній мірі розуміння вчиненого.

У першу чергу варто усвідомити, що в буквальному сенсі слова сповідь, або покаяння звучить як «зміна розуму». Тому необхідно розуміти, що зміни у вашому житті починаються ще до приходу в храм. Якщо ви готові витратити час на те, щоб усвідомити несправедливість життя, значить, до моменту зустрічі зі священиком зміни вже почалися.

Не забувайте про те, що покаяння в основному стосується смертних гріхів, таких як перелюбство, крадіжки, зречення від своєї віри і так далі. Звичайно, на сповіді необхідно перерахувати і дрібні гріхи, які ми робимо кожен день і навіть не завжди усвідомлюємо, що робимо неправильно. Будьте впевнені, що подібні помилки ми будемо робити постійно, і до цього потрібно бути готовими. Досить часто служителі церкви радять приймати свою гріховність смиренно, адже тільки Господь не має гріха, а всі інші в тій чи іншій мірі схильні до помилок.

Цікаве:  Різдвяний піст: приписи про трапезі, якого числа починається і коли закінчується

Майте на увазі, що неможливо повністю покаятися в гріхах, якщо ви знаходитесь у сварці з ким-небудь. Звичайно, священик візьме у вас покаяння, і ви зможете причаститися, але насправді сповідь буде неповною. Постарайтеся перед походом в храм вирішити всі конфліктні ситуації. Якщо це неможливо зробити за категоричної відмови іншої людини, подумки попросіть у нього вибачення і самі пробачте за все.

Враховуйте, що після сповіді священик може призначити вам покуту. Багато хто розглядає її як покарання, але вона є в реальності можливістю очиститися і підготуватися до причастя. Покута призначається на певний період часу і може являти собою стриманість, читання особливих молитов або, наприклад, вчинення певних вчинків, пов’язаних з благодійністю.

Коли ми говоримо про причастя, сповідь повинна відбутися напередодні таїнства. В крайньому випадку це можна зробити вранці в день причастя. Але в даній ситуації ви повинні точно знати, що священнослужитель зможе приділити вам час. В іншому випадку ви не візьмете участі в причасті.