Подячні молитви Господеві. Православні молитви

Коли у нас щось не виходить, ми тут же починаємо віддавати Господу Богу прохальні молитви, благаючи його дарувати нам допомогу, виконання бажання, любов, здоров’я або ще що-небудь. Однак ми часто забуваємо сказати йому “Спасибі”, а адже подячні молитви Господу – невід’ємна частина спілкування з ним, яка є ключем до нашого щастя.

Коли слід читати подячну молитву

Звичайно ж, ідеально буде говорити Господа “Спасибі” як можна частіше – не просто щодня, а кілька разів в день. Однак у метушні не так-то просто викроїти час, щоб висловити Богові подяку за все те, що відбувається в нашому житті. Тому потрібно пам’ятати хоча б про виняткових випадках, коли без виголошення подячної молитви Господу російською мовою просто неможливо обійтися.

Отже, обов’язково потрібно висловити свою вдячність Богу у разі:

  • отримання допомоги після молитовного прохання про неї до Господа, Пресвятої Богоматері або святим;
  • отримання допомоги вашими рідними і близькими, за яких ви молилися;
  • вдалого завершення важливої справи;
  • зцілення від важкої хвороби;
  • здійснення обряду причастя;
  • якщо ви бажаєте знайти щастя у своєму житті;
  • якщо ви вдячні Господу за те, як складається ваше життя.

Правила читання подячної молитви

Вимовляючи подячну молитву Господу, дуже важливо пам’ятати про деяких простих правил вимови. І найголовніше молитовне правило полягає в тому, що вдячність Богу повинна йти від чистого серця, ви щиро повинні говорити слова подяки Господу, вони повинні бути вами відчуті, а не йти через силу. Якщо ви в даний конкретний момент не відчуваєте вдячності, краще відкласти молитву. Також дуже важливо вимовляти такі молитви в стінах православних храмів, однак якщо це неможливо, то подякувати Бога можна і вдома, вимовляючи молитву перед іконою. Ще бажано перед проголошенням молитви запалити церковну свічку або пахощі, яке дозволить більше сконцентруватися на розмові з Вищими силами.

Православна подячна молитва Господу

Існує безліч молитовних слів подяки Господу, але найчастіше в подяку за будь-боже благодеянье слід шепотіти такі слова: “Господи Боже наш, щиро дякуємо тобі за всі Твої добродійства, вчинені з дня нашого народження і до нинішнього часу для раба Божого (ім’я). Люби нас, мов свого Сина єдинородного Ісуса Христа, допоможи нам бути гідними цієї любові. Дай нам мудрості від слова Твого і страху перед силою Твоєю, і коли согрешим ми словом чи ділом відомо або невідомо, прости нас грішних, збережи нашу душу і дозволь нам постати перед престолом Твоїм з чистою совістю. Пам’ятай, Господи, всіх, хто закликає ім’я Твоє, пам’ятай всіх, хто блага чи зла мені бажає, адже всі ми люди, і всі ми молимось Тобі, Господи. Так дай же нам милість твою велику нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь!”.

Подячна молитва Господу Богу і Богородиці

Якщо ви зверталися з проханням про допомогу до Господа через молитву до Пресвятої Богородиці, то і подякувати про милості слід саме її: “Тебе, Богоматір, ми хвалимо і восславляем, тобі сповідаємося, тебе, Дочка вічного Батька, вся земля благословляє! Тобі всі ангели та архангели смиренно служать, та сили небесні слухаються! Адже тільки ти – моя ангельська пані, райська двері, сходи в царство небесне, ковчег благочестя та благодаті, безодня щедрості і притулок для мене, раба Божого (ім’я). Ти, Мати-рятівниця, прийняла в своє черево Господа Бога нашого і відкрила вірним слугам його врата царства небесного. І прошу Тебе, спаси нас і викупи кров’ю гріхи наші, щоб ми могли Тебе вихваляти своїм серцем і вустами. Так будь же настільки милостива до нас, як ми уповаємо на Тебе нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь!”.

Дякуємо Бога і всіх святих

Також сильну подяку за все хороше в житті можна виразити за допомогою потужної подячної молитви Господу Богу і всім святим, до яких ви зверталися у важку для вас хвилину. І звучить ця молитовна вдячність за їхню допомогу так: “О, найбільші святі угодники Божі! Звертаюся зараз я до вас з молитвою своєю, однак не про допомогу прошу вас, яку ви надаєте мені завжди, коли долають труднощі з усіх боків, навпаки, з вдячністю до вас звертаюся. Ви – мої заступники та підтримка всього людства, вічно просіть у Господа Бога про прощення гріхів наших, злоби та слабкостей. Дякую вам, благочестиві святі угодники, за моє життя у мирі та злагоді, за сімейне щастя та благополуччя, за життя спокійну і тиху без особливих потреб та смутку. Не перестану ніколи вихваляти я ваші імена і буду вічно посилати вам слова своєї щирої сердечної вдячності. Амінь!”.

І звичайно, не можна упустити можливість висловити вдячність своєму Ангелу-охоронцю: “Я з усією щирістю восславляю і дякую всемилостивого Господа Бога, а також звертаюся до свого Ангела-охоронителя з величезною вдячністю, поклонінням та почуттям. Дякую тобі за допомогу мені щоденну, за участь у ділах моїх і життя, за милосердя та клопотання за мене грішного перед лицем Господа Бога. Подяка моя безмежна і кожен день лише зростає. Амінь!”.

Вдячність Ісусу Христу

Давним-давно Господь Бог послав на землю свого сина, щоб він став нашим спасителем. І з тих пір багато хто з нас звертаються до нього з проханням про допомогу, щоб він попросив за нас у свого батька. Тому і варто частіше звертатися з подячною молитвою до Господа Бога Ісуса Христа: “Дякую тобі, Господи Боже, Ісусе Христе, за те, що не відмовився ти від мене, грішного раба Божого (ім’я), та дозволив долучитися до твоїх святинь. Дякую тобі, що дозволив долучитися до пречистим небесних дарів. Однак, всемилостивий Владико, що помер заради нас грішних, а потім воскрес, допоможи мені збагнути таїнство зцілення душі та тіла, захисти мене від моїх недругів і освіти мудрістю серце моє. І тоді вічно пам’ятатиму я добро твоє і не стану жити заради себе, а тільки заради Тебе, мого Владики та благодійника. І як життя свою проживу, знайду спокій в надії, що потім буде чекати мене царство небесне, де кожен день лунають радісні пісні і знаходять заспокоєння ті, хто споглядає милість Твого обличчя. Адже лише Ти, Ісусе Христе, є істинною радістю тих, хто любить тебе оспівує все, створене Тобою, нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь!”.

Цікаве:  Розпяття Христа: значення та символіка

Щоденні молитви подяки

Однак, крім потужних молитовних слів, за допомогою яких можна подякувати вищі сили за їх благодіяння, існують також подячні молитви Господу Богу на кожен день, які потрібно вимовляти щодня. І одним з таких молебнів є знайома всім православним з дитинства молитва “Отче наш”. Її текст можна вимовляти після пробудження або перед відходом до сну, перед тим, як починати важлива справа, і після його закінчення, і просто тоді, коли на душі радісно і спокійно.

Крім того, щодня можна віддавати подячну молитву Господу після кожного прийому їжі. Для цього відразу після того, як ви закінчили їсти, треба, не встаючи зі свого місця, прямо сидячи за столом, вимовити: “Щиро дякуємо тобі, Господи Боже, що ти наситив нас земними своїми благами. І як Ти нагородив нас ними, так не позбав нас і небесного Твого царства. Як світ дав Ти учням сина Твого Ісуса Христа, так і до нас прийди і спаси. Слава Отцю, Сину і святому Духові нині і повсякчас, і на віки вічні! Амінь. Господи помилуй, Господи помилуй, Господи помилуй!”.

Вдячність Господу після причастя

Якщо ви сходили до церкви, щоб причаститися, то потім обов’язково слід прочитати подячну молитву Господу після причастя, яка висловить вашу щиру вдячність Йому. Для цього відразу після обряду слід поставити церковну свічку перед іконою і прошепотіти з вдячністю в серці: “Щиро дякую тобі, Господи Боже, що дозволив причаститися святих, пречистою, небесним та безсмертним таїн Твоїх, які Ти відкрив для нас грішних для отримання користі наших грішних душ та тіл, а також їх зцілення та освячення. І прошу Тебе, Владико, нехай ці дари Твої дарують нам істинну віру, непохитну й тверду, любов і справжню згадуючи нелицемірну, досконалу мудрість ясну, потужний захист від недругів усіляких, зцілення наших немічних душ і тіл, волю для виконання заповідей Твоїх, та можливості виголосити вірна відповідь на страшному Суді Божому. Бо лише Ти, один єдиний, здатний освятити нас, і з цієї ж причини славлю я Тебе – Батько, Син і Дух святий нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь!”.

Вдячність за допомогу

Якщо ви зверталися до Бога з проханням про допомогу в справах або дозволі проблем, то в ту ж пору, як прохання буде виконане, слід вимовити подячну молитву Господу Богу за цю допомогу. І буде звучати вона так: “Господи, що піднести мені Тобі, чим віддячити за твої безперестанні, найбільші ласки? Бо я кожну мить життя своєї живу Духом святим Твоїм; дихаю повітрям легким, зміцнює, зціляв; просвещаюсь твоїм духовним та матеріальним світлом; харчуюся духовну їжею солодощі невимовною, питвом життєдайним. Одягаєш Ти мене в самі царські шати з себе самого і даруєш речові одягу; прощаєш мої гріхи і исцеляешь мене від лютих пристрастей моїх грішних; наповнюєш мене Духом святим і не даєш растлиться духовно; даєш душі моєї грішної радість, мир, спокій, силу і мужність; наповнюєш моє тіло міцним ліком; венчаешь успіхом справи мої, вчинені в честь імені Твого. За це дякую та славлю Тебе, і нехай так само всі пізнають Тебе, Твої премудрості і добрість, і стануть всі прославляти Тебе нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь!”.

Подяку за зцілення

Якщо ви довго хворіли, а потім змогли одужати, то за це обов’язково потрібно прошепотіти подячну молитву Господу, який дозволив хвороб покинути ваше тіло. Тому, відчувши себе краще, обов’язково слід прошепотіти: “Слава Тобі, Господи Боже, Ісусе Христе, зцілює всякі недуги і виразки людські. Дякую тобі, що помилував Ти мене грішного раба Божого (ім’я) та позбавив від хвороби, не давши їй розвитися і умертвити мене, щоб відповідав я по гріхам моїм. Так дай же мені, Владико, сили, щоб твердо виконувати Твою волю в ім’я спасіння душі моєї окаянної во славу Твою, безпочаткового Отця твого, і святого Духа, нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь!”.

Вдячність за виконання бажання

Якщо ви дуже довго чогось хотіли і просили Бога про виконання заповітного бажання, а потім знайшли те, про що просили, то за це слід вимовити подячну молитву Господу Богу за допомогу у виконанні мрії. Ця молитва створена самим святим Іоанном Кронштадтським і звучить вона так: “Слава Тобі, Господи, що володіє силою всемогутньою! Слава Тобі, Спаситель наш, що володіє силою всюдисущої! Слава Тобі, услышавшему молитви мої окаянні, помиловавшему мене і врятував мене від гріхів моїх! Слава Тобі, всевидючий Господи зі найсвітлішими очима, угледіли мене і дізнавшийся про все моє сокровенне! Слава Тобі, сладчайший і всемилостивий Ісуса Христа, Спасителя мій!”.