Вечірня молитва на сон грядущий

Існує багато різновидів молитов, але однією з найбільш часто вимовляються серед них є вечірня молитва, яку віруючим слід читати перед відходом до сну. Однак навіть у такого моління є кілька видів, тому перш, ніж починати читати його, слід розібратися, що означає кожен з них і вивчити слова тих молитов, які ви збираєтеся сказати.

Правила читання молитов перед відходом до сну

Перш ніж починати молитися перед сном, дуже важливо запам’ятати для себе вечірнє правило молитви на сон грядущий, щоб ваші молитовні слова були почуті Богом і подарували вам заспокоєння, відпущення гріхів і спокійний сон вночі. І це правило полягає в оспівуванні подяки Богу і звернення до нього з проханням захисту від злих помислів, які частенько долають людей, коли вони лягають спати. Тому і треба читати молитву перед сном, намагаючись відкинути всі денні турботи, клопоти і думки, забути про все погане, думати лише про хороше, щоб душа змогла повністю очиститися від негативу. Крім того, дуже важливо перед такою молитвою забути про всі образи, які були вам нанесені вдень і пробачити кривдників від усього серця. І нарешті, перед молінням необхідно згадати про всіх ваших помилки та гріхи, що трапилися днів, і просити за них прощення у Господа всемилостивого.

Дуже важливим моментом вечірнього правила молитви є вибір місця розмови з Богом. Це обов’язково має бути тихе, спокійне місце, де ви відчуваєте себе захищеним. Саме там потрібно буде запалити свічку перед іконою, очистити свої помисли від усього лихого, при можливості стати на коліна і обдати себе хресним знаменням. Тільки після цього можна буде починати читати вечірній молебень, який по своїй структурі має складатися з п’яти частин:

  • підготовки до молитви зі зверненням до Бога і подякою йому;
  • покаяння з благословенням світла;
  • слова Божого, що складається з псалма, пісні та читання із Святого письма;
  • молитви до Ангела-охоронителя і Господа;
  • укладення з Благодаттю і Благословенням.

Але якщо у вас немає часу на повний текст молебню, за вечірнім правилом молитви на сон, можна обійтися й звичайним зверненням до Бога простою мовою, доповнивши його читанням знайомої всім з дитинства молитви “Отче наш”.

Види молитов, які читають перед тим, як лягти спати

Дуже важливо перед тим, як звернутися до Бога з благанням, заздалегідь вибрати молитву, яку ви будете читати перед тим, як лягати спати. Всього існує 3 види вечірніх молебствий.

  • Молитва-прохання – це ті молитовні слова, які вимовляються людьми, що знаходяться в біді і горі. До такого молебню можна віднести вечірню молитву Макарія Великого: “Боже, очисти мене грішного, бо ніколи не творив я нічого хорошого та доброго перед Тобою. Позбав мене від лукавого, нехай буде на те Твоя воля. І дозволь же мені безкарно відчинити мої уста недостойні, щоб хвалити ім’я Твоє Отця, і Сина, і святого Духа, нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь!”.
  • Молитва-подяка – це наша молитовна мова, в якій ми дякуємо Богові за сьогоднішній день, своє здоров’я, добробут і лад в сім’ї.
  • Молитва-славослів’я – прославлення Бога, яке присутнє у фіналі кожної молитви. Однак її можна вимовити і окремо, восславляя Господа і співаючи йому хвалебну пісню.
  • Але якщо ви відчуваєте занепад сил або захворіли, можна буде обійтися короткою вечірньою молитвою, яка додасть сил і дозволить заснути спокійним сном.

    Найпростіші молебні на сон грядущий

    Якщо ви не знаєте, яку саме молитву прочитати перед тим, як лягти спати, можна вимовити найпростішу з них, читання якої можливо, навіть лежачи в ліжку.

    • «В ім’я Отця, і Сина, і святого Духа, амінь! О, Син Божий, Ісус Христос. Молюся тобі заради Пречистої твоєї Матері, Преподобного Отця нашого, і всіх святих. Прошу тебе, помилуй нас. Слава Тобі, Господи, слава, Царю небесний! Амінь!».

    Але крім цього короткого молебню, є ще одна вечірня молитва для початківців, яку слід вимовляти кожен раз перед сном, вкладаючи в кожне слово своє серце.

    • «О, Царя всього сущого, всемилостивий Боже! Слізно прошу тебе, прости мені гріхи мої, що вчинив я сьогодні вдень помислом своїм словом чи ділом, і очисти мене, Господи, душу мою смиренну від усілякої скверни. І дай мені, прошу, в ночі сон мирний, щоб, вставши з ранку з ложа, став я Пресвятому імені Твоєму в кожен день мого життя. І визволи мене, Господи, від похоті лукавою та суєтного думки, щоб лише восславлял я, раб Божий (ім’я), Отця і Сина, і святого Духа на віки вічні. Амінь!».

    Читання молитви перед відходом до сну дітей

    Діток теж потрібно з раннього віку привчати до розмови з Богом. Але так як самі вони ще не можуть запам’ятати слова молебнів, замість них ви повинні їм читати вечірню молитву, ставши посередником між дитиною і Господом. Ці молитви подарують дітям міцний сон, повний яскравих сновидінь, після пробудження від якого вони будуть відчувати себе повними сил. Першою з таких молитов “Отче наш”, а після неї можна буде зачитати малюкам дитячу молитву Казанської Богоматері, молитву “Боже, коли я згрішу у сьогодення…” і молитву Ангелу-Хранителю, яку дитина зможе не тільки слухати, але і сам вимовляти.

    • «Хрест на мені і в мені, так лети ж, Ангел мій, до мене! Сядь поруч зі мною на крильце і допоможи врятувати мене до Господа з вечора і до світанку, з цього дня і до віку».

    Крім того, можна закликати Ангела-Охоронця, щоб він охороняв сон дитини і іншими молитовними словами.

    • «В ім’я Господа Бога нашого! До мене, рятівники-хрестителі! За душу мою заступіться, на неї ж зверніться! В ім’я Отця, і Сина, і Духа святого. Амінь».

    І звичайно ж, за вечірнім правилом молитви, читати ці молебні стоїть в спокійному, розслабленому настрої, відхиливши всі турботи, клопоти і мирські погані помисли. Якщо у цей день у вас щось сталося, і ви не можете викинути погані думки з голови, краще ввечері не читати дитині молитву, інакше результат буде зовсім не таким, як слід.

    Молитва святому Іоанну Златоусту

    Якщо ж вийшло так, що ви не знаєте, який з молебнів прочитати, то священнослужителі рекомендують вам спочатку прочитати “Отче наш”, а потім виголосити православну вечірню молитву Іоанна Златоуста, що складається з 24 рядків, рівних кількості годин у добі.

  • Боже, не лишай нас благ Твоїх.
  • Боже, звільни мене від страшних мук вічних.
  • Боже, коли справою, словом чи помислом згрішив я – прости мене.
  • Боже, звільни мене від нестями, забуття, невідання та легковажності.
  • Боже, звільни мене від диявольської спокуси.
  • Боже, освіти серце моє, що від недобрих побажань почорніло.
  • Боже, я – людина грішна, але Ти, всемилостивий, помилуй мене, адже ж бачиш, як слабка душа моя.
  • Боже, облагодетельствуй мене, щоб восславлял я ім’я Твоє.
  • Боже, в книгу життя, прошу, впиши мене і дай мені кінець благий.
  • Боже, нехай не зробив я поки нічого хорошого перед Тобою, але покажи мені, як почати робити добрі справи.
  • Боже, окропи ж росою милість Твою душу мою.
  • Боже, згадай в Царстві Твоєму мене грішного, нечистого так кепського. Амінь!
  • Боже, прийми мене кається.
  • Боже, не кидай мене ніколи.
  • Боже, не дай мені потрапити в біду і негода.
  • Боже, даруй мені помисли хороші.
  • Боже, даруй мені сокрушення, сльози та пам’ять про смерть.
  • Боже, даруй мені помисли, як сповідати гріхи мої.
  • Боже, даруй мені можливість стати слухняною, покірною та цнотливим.
  • Боже, даруй мені можливість стати лагідним, терпимим і великодушним.
  • Боже, вклади в серце моє корінь блага – трепет перед Тобою.
  • Боже, підкажи, як любити Тебе всією душею і серцем та виконувати Твою волю.
  • Господи, охорони мене від лихих людей, бісів та пристрастей і всяких нехороших справ.
  • Боже, Ти все робиш з власної волі, так нехай станеться і в мені, бо Ти благословенний на віки вічні. Амінь!
  • Вечірня молитва “Оптина пустинь”

    Оптина пустинь – це чоловічий монастир Російської православної церкви, розташований в Калузькій області. Історія цього монастиря починається з XV століття, і багато обрядів та молитви цього місця мають особливу потужну силу. Особливо це стосується молебнів, які тут читалися перед відходом до сну. Тому, якщо ви будете щодня перед тим, як йти спати, читати вечірню молитву оптинских старців, то вам завжди буде супроводжувати міцний і здоровий сон, який є запорукою гарної і успішного життя.

    • «В ім’я Отця, і Сина, і святого Духа, амінь! Син Божий, Господи Ісусе Христе, заради благання благочестивої Пречистої Богоматері, преподобного Отця нашого, і всіх святих, прошу, обдаруй нас милістю Твоєю. Амінь! Слава Тобі, Господи, слава, Цар наш небесний і Утішитель! Як завжди і скрізь Ти все виконуєш, прийди і вселись нині в мене Ти, і очисти нас від скверни та всякої нечисті, і спаси нас грішні душі наші. Святий Боже, міцний і безсмертний, обдаруй нас милістю своєю! (Останнє речення читати тричі)».

    Молитви на сон грядущий про допомогу

    Якщо у вас в житті щось не ладиться, перед вами стоїть складне питання, ви не знаєте, як вчинити, слід кожен вечір перед сном читати вечірню молитву про допомогу, яка дасть можливість упорядкувати своє життя і стати щасливою.

    • «О, Син Божий, Господи Ісусе Христе! Прошу Тебе, захисти нас молитвами Пресвятої Богородиці, святими ангелами і силою Чесного животворящого хреста! Визволи мене від усіляких наклепів моїх ворогів, злих людей, ворожби, усілякого зла і чародійства, щоб не заподіяли вони мені ніякого зла ні уві сні, ні наяву. Боже, прошу, нехай світло сяйва Твого збереже мене на сон грядущий, ранок, день і вечір, і нехай сила милості Твоєї підуть від мене всякі злі беззаконня, здійснювані по навіюванню диавольскому. Поверни тим все зло назад у пекло, хто про нього думав і робив. Амінь!»
    Цікаве:  Ікона Семистрельная: значення, ніж допомагає

    Інша вечірня молитва на сон прийдешній може допомогти і тим, хто шукає справжню любов і хоче скоріше завести сім’ю з коханою людиною.

    • «О, Господи всемилостивий, відомо мені, що щастя моє залежить від того лише, щоб Тебе любила я всім серцем моїм та кожен день виконувала волю Твою. Керуй же Ти, Боже мій, душею моєю і наповни добротою серце моє, щоб годилів я одного лише Тобі, бо Ти – Бог наш, і Творець. І збережи мене від гордині та самолюбства, щоб лише цнотливість зі скромністю прикрашали мене. А оскільки закони Твої велять жити всім у чесному шлюбі, приведи мене, Боже, до священного званню, не для догоджання бажанню моєму, а заради виконання волі Твоєї, бо Ти сам сказав, що негоже людині бути самотнім і створив йому помічницю дружину, щоб вони росли, розмножувалися і населяли землю. Так почуй же молитву мою, смиренну, з глибини серця посилаємо, даруй мені дружина (-у) благочестивого (-шу), щоб разом ми благословляли Тебе Бога Отця і Сина, і Духа святого. Амінь».

    Також можна читати вечірню молитву, яка допоможе дітям у їх розвитку та освіті. Так що її потрібно читати всім батькам, які хочуть, щоб їхні діти росли розумними, здоровими і щасливими.

    • «О, Господи, Творця наш! Прикрасив Ти нас образом Своїм, навчив нас із законом Своєму, з-за чого ті, хто кориться йому, всі дивуються. Як Соломона, і всім шукають таємниці премудрости дарував Ти їх, так відкрий розум, серце і вуста сього раба Твого (ім’я дитини), щоб він збагнув всю міць Твого письма та закону і став успішно пізнавати корисне вчення, що викладається йому для восславления пресвятого імені Твого, для користі святої Церкви і розуміння Твоєї доброї і досконалої волі. Схорони його від підступів вражий і збережи його в чистоті і вірі Христовій протягом усієї його життя. Так буде він міцний розумом і виконанням десяти заповідей Твоїх, і так навчений стане він прославляти ім’я Твоє, бо Ти Господь всемилостивий, і лише Тобі слід віддати пошану, честь і славу во ім’я Отця і Сина, і Духа святого. Амінь».

    А ще одна вечірня молитва допоможе вам, якщо ви будете читати її перед сном напередодні того дня, коли заплановано дуже важливий захід, від якого залежить ваше життя.

    • «О, Господь наш Ісус Христос, Син ти єдинородний святого Отця свого. Багато раз ми вже переконувалися в тому, що в твоїх словах криється істина і що без Твоєї допомоги нічого ми зробити не можемо. Тому з усім смиренням очікую від тебе я ласки і блага. Подсоби ж мені, грішному рабу Божому (ім’я) це річ, що я почну завтра, звершити з Твоєю допомогою благої на славу Твою і безначального Отця Твого, і Духа святого на віки вічні. Амінь».

    Та й від безсоння добре допомагає молитва, яку потрібно буде прочитати перед тим, як вкладатися спати.

    • «О, Господи Боже, прошу тебе, благослови мене! Укладаюся зараз я спати, а на мені хрестова друк, а з обох боків стоять ангели-хранителі, мої вірні сохранители-сохранители. Так збережіть ж ви мою душу з вечерочка і до півночі, і з півночі до самого ранку. В ім’я Отця, і Сина, і Святого духа. Амінь!»

    Вечірні молитви у Великий піст

    Незважаючи на те, що молитви, які ми читаємо перед сном згідно з церковним правилом, завжди однакові, під час посту вони змінюються. Бо ці дні призначені для очищення нашої душі, а значить, і молитовні слова перед сном у цей час повинні бути особливими, покаянними. Починати молитву перед сном слід з звернення до Бога.

    • «О, Господи Боже, Ти створив все живе на цій землі, Цар наш небесний! Так прости мене за всі гріхи мої, що вчинив я помислом або справою, бо навіть уві сні я, раб Божий (ім’я), не втрачаю віру в Тебе. Вірую я усім серцем, що здатний очистити Ти душу мою і позбавити мене від гріхів моїх. Кожну ніч і кожен день я покладаю щиру надію на захист Твою. Так почуй же страсну благання моє, дай відповідь на слізні благання мої. Амінь!»

    А після неї потрібно прочитати другу вечірню молитву в посаду, яка буде звернена до Ангелу-Охоронцю.

    • «О, Ангел-Зберігач мій, захисник моїх тілес і душі! Якщо згрішив я в цей день, прошу, звільни мене від цього гріха, не дай Господу нашому прогніватися на мене за нього. Умоляй ж за мене раба Божого (ім’я) Господа Бога, щоб простив і відпустив гріхи мої і захистив мене від звершення справ злих. Амінь!»

    Читання молитов-славослів’я перед сном

    Також, лягаючи спати, рекомендується читати тропарі – коротенькі вечірні молитви українською мовою, які оспівують і прославляють Бога та святих, а також є їх закликом на допомогу.

    • «Спаси і помилуй нас, о, Боже, спаси і помилуй! Не можемо ми знайти жодного виправдання гріхів наших і благання цю несемо тобі, як Владиці нашому. Спаси і помилуй нас!»;
    • «О, Господи Боже, спаси і помилуй нас, бо лише на Тебе і милість Твою уповаємо ми. Так не гнівайся ж Ти занадто сильно на нас і не пам’ятай гріхів наших, але поглянь на нас своїм Благосердным поглядом і визволи нас від наших вражіння. Бо ти – наш Господь Бог, а ми, Твій народ і діло рук Твоїх. Тому ім’я Твоє призиваємо цей час»;
    • «Матінка пресвята Богородице, відчини нам двері твого милосердя, щоб ми, всім серцем сподіваючись на тебе, не засоромилися, а від бід молитвами твоїми чистими позбулися. Бо лише Ти – спасіння нашого роду християнського»;
    • «О, Господи Боже, спаси і помилуй!» Цю фразу вимовляємо 12 разів.

    Щоденні молитви Ангелу-Хранителю, Богу Отцю і Чесному хресту

    Ще можна щодня перед тим, як лягати спати, читати по три вечірні молитви на сон грядущий своєму Ангелу-Хранителю, Господу Богу і Чесному хресту. Перша вимовляється молитва до ангела, який з’являється у кожного з нас при хрещенні і захищає нас протягом всього нашого життя.

    • «О, Ангеле Христовий, мій святий покровитель і охоронець тіла та душі моєї! Прости мені всі мої гріхи, що я зробив за день пройшов, і звільни мене від усіляких коварств вражіння злих, щоб я більше ні єдиним гріхом не зміг розгнівати Господа Бога. Молися за мене грішного та недостойного, щоб я зміг стати гідним благ і ласки Пресвятої Трійці, Божої матері і всіх святих. Амінь!»

    Другий молитвою благання до Бога Отця.

    • «О, Господи Боже, Царя всіх земних створінь, що дозволив мені дожити до теперішнього години. Благаю, прости мені всі мої гріхи, які були здійснені мною в день минулий, помислом, словом чи ділом і очисти душеньку мою окаянну від нечистот, як душевних, так і тілесних. І дай мені, Господи, ніч майбутню провести спокійно, щоб, як став би я з убогого свого ложа, зміг би робити те, що завгодно святого імені Твого, і щоб кожен прийдешній день житія мого зміг я здобувати перемогу над ворогами моїми, як тілесними, так і безтілесними. І звільни ж мене, Господи, від пристрастей злих і недобрих думок порожніх. Бо Твоє є Царство небесне і сила Отця і Сина, і святого Духа, нині і повсякчас, і на віки вічні. Амінь.»

    А третю вечірню молитву читати потрібно Чесному хресту.

    • «Так відродиться Бог і зникнуть вороги Його, і втечуть від Нього ті, хто ненавидять Його. Як димок розчиняється, так і вони нехай розчиняться, як віск гине від вогню, так нехай демонські сили загинуть перед тими, хто любить Бога і святкує знамення Чесного хреста, та у радості вигукує. Радуйся, шанований нами Хрест Господній, що силою розп’ятого Господа нашого Ісуса Христа проганяє бісів, що зійшов у пекло, де зміг знищити диявольську силу і дати нам тебе, Чесний хрест, щоб проганяти будь-якого ворога. Так прошу тебе, Чесний хрест Животворящий, допоможи ж мені з Пресвятою Богородицею і з усіма святими на віки вічні. Амінь!»

    Ранкова молитва

    Однак щодня слід вимовляти не тільки вечірню молитву, але і ранкову, яку рекомендується вимовляти відразу ж після пробудження від сну. Для цього слід стати обличчям до сходу і вимовити, здійснюючи хресне знамення: “В ім’я Бога Отця і Сина, і Духа святого! Амінь!”. Після цього слід почекати буквально пару секунд, щоб відчути спокій та благодать, а потім прошепотіти: “О, Господи Боже мій, будь же милостивий до мене, грішного!”. Сказавши цю фразу, слід низько вклонитися. Після чого слід піднятися, і виголосити три молитви Святому духові, Святої трійці і Господа.

  • «О, Дух істини, Утішитель, Цар наш небесний! Як завжди, ти все виконуєш, так прийди і вселися в мене, і очисти мерщій мої тіло і душу від скверни, і спаси благом душі наші!»
  • «О, Пресвята тройце, спаси і помилуй нас! Боже, очисти нас від страшних гріхів наших. Милостивий Владико, прости нам гріхи та беззаконня наші. Святий дух нас завітай і зціли наші хвороби та недуги. Все тільки заради великого Імені Твого!»
  • «Наш батько, що живе на небесах, нехай славиться ім’я Твоє, нехай настане вічне Царство Твоє, нехай завжди буде воля Твоя і на небесах, і на землі. Хліб наш, життєво необхідний дай нам сьогодні, і прости нам усі заборгованості наші, як ми прощаємо тим, хто має нам, і не дай нам піддатися спокусам диявольським, але визволи нас від підступів лукавого. Бо лише Твоє існує Царство небесне, і слава, і найбільша сила, і нині й у віки вічні. Амінь!»
  • Такі молитви бувають.