Якого числа Пасха в 2018 році?

Великдень – це найбільше християнське свято. Свято бере свій початок з найдавніших часів. І не зайвим буде заглянути в минуле, побачити його витоки. Але перш ніж відправитися в подорож у часі, варто відповісти на важливе питання: якого числа в цьому році Великдень? Християнський православний світ буде відзначати Воскресіння Христове 8 квітня.

Старозавітна Пасха

У Старому Завіті Песах (єврейська назва Пасхи) святкувалося на честь визволення єврейського народу від влади єгипетського фараона. З івриту Песах перекладається як “минулий, пройшов мимо”. І цей переклад відображає саму суть встановлення свята.

Юдеї відзначали не тільки визволення свого народу з Єгипту. Вони тріумфували ще й тому, що кара Господня минула їх. Про який каре мова? Справа в тому, що єгипетський фараон відмовився відпускати єврейський народ зі своєї країни. І це викликало гнів Божий. Бог суворо покарав єгиптян за несправедливість фараона. Всі представники чоловічої статі, які були первістками в своїх сім’ях, померли. Євреїв це покарання минуло, обійшло стороною. Звідси і такий переклад слова “Песах”.

Новозавітна Пасха

У Новому Завіті свято встановлено на честь Воскресіння Христового. Згідно з християнським вченням, Бог послав Свого Сина на землю. Син Божий, Ісус Христос – втілення від Духа Святого і Діви Марії. Він прийшов у світ грішний, щоб стати початком Нового життя. Спаситель прийняв смерть на хресті за людський рід, приніс Себе в жертву за гріхи людські. У “Символі Віри” є такі рядки:

“Розп’ятого же за ни при Понтийстем Пілаті. І страдавша, и погребенна і воскрес у третій день згідно з Писанням”.

Христос перетерпів смерть на хресті і на третій день після розп’яття – воскрес. Але про це варто поговорити більш детально.

Страсний Тиждень

Якого числа в цьому році Великдень у християнському світі, було зазначено вище. А що передує святу? Страсний тиждень. Страсний, або Страшна (по народному) тиждень є останнім тижнем Великого посту, який встановлено в пам’ять про те, як Христос Сам постив 40 днів у пустелі після свого Хрещення.

У Страсний тиждень церква згадує страждання Господа. Згідно з переказами, в середу Спаситель був відданий Іудою Іскаріот. Той продав Сина Божого за 30 срібняків первосвященикам. І в останню свою земну трапезу з учнями, звану Тайній Вечері, Ісус Христос прямо говорить про це зраді. Сподіваючись на те, що Юда каятися у скоєному. Але Іскаріот в той момент не розкаявся.

Таємна Вечеря була здійснена в четвер – Страсний Четвер, або Чистий Четвер, як називають його в народі. А в п’ятницю, Велику П’ятницю, в три години пополудні”, Господь був розп’ятий на хресті, страчений найганебнішою стратою тих часів, нарівні з розбійниками.

У Велику Суботу, на наступний день після страти, Святі жінки-мироносиці пішли в печеру, де був гріб Спасителя. Однак Покійного там не виявили. Камінь, що закривав вхід у печеру, був відсунутий, а сама печера порожня. Марія Магдалина, як оповідає Євангеліє від Іоанна, першою прийшла до печери. І була змушена повернутися до Апостолів, сказавши про те, що “не знаємо, де поклали Його”. А потім вона залишилася біля печери одна. І довго плакала, плакала до тих пір, поки їй не з’явився Спаситель.

Світле Воскресіння

Якого числа Пасха, цей великий день – Світле Христове Воскресіння? В цьому році православні святкуватимуть Великдень 8 квітня. Це воістину видатний день. День, коли Спаситель воскрес із мертвих, тим самим перемігши жахи пекла і смерті.”Смерть! Де твоє жало? Пекло! Де твоя перемога?” – звучать слова Апостола Павла в цей день. Христос Воскрес, і торжествує життя. Пекло потоптаний, зруйновано його мережі. Тріумфує віруючий люд, Христос Воскрес!

Як підготуватися до свята

Якого числа Пасха і як підготуватися до цього свята? Підготовка до свята, така як генеральне прибирання, повинна завершитися до Страсного тижня. У Страсний тиждень, як і весь період посту, бажано бувати на Богослужіннях.

Інша справа – кулінарна підготовка до Великодня. Вона включає в себе фарбування яєць і випічка пасок. На жаль, в сучасному світі останній пункт майже відсутня. Паску можна купити будь, та й мало хто знає рецепт справжнього паски. А традиція вітати один одного з Христовим Воскресінням та обмінюватися писанками не згасла.

Як правило, яйця фарбують в Чистий Четвер. Способів фарбування досить багато: хтось варить їх в цибулинні, хто користується барвниками або наклейками. А інші творять чудеса і розписують яєчка з допомогою фарб, перетворюючи в натуральний шедевр.

Існує ще одне блюдо Великоднього столу. Ім’я йому – Великдень. Вона являє собою солодку сирну масу, викладену трапецією і прикрашену. Обов’язковим у прикрасі є напис “Х. В.”. Тобто – Христос Воскрес. Напис можна зробити у вигляді різнобарвною кулінарної стружки, це зовсім не складно.

Цікаве:  Ламаїзм - це... Коли і де зародився ламаїзм

Яйця пофарбовані, Паска готова, паски куплені і чекають своєї години. Годину, а точніше чин освячення пасок і яєць настає у Велику Суботу. В цей день після ранкової служби, віруючі поспішають освятити святкові страви.

Великодня служба

Якого числа Пасха в Росії і коли можна потрапити на це особливе Богослужіння? 8 квітня 2018 року у всіх православних храмах Росії пройдуть літургії.

Пасхальна служба – це щось особливе. Її неможливо описати словами, на ній потрібно побувати. Нічна служба прекрасна. Чого варті червоні священицькі одягу, радісні обличчя віруючих. “Христос Воскрес!” – виголошує священик з амвону. І парафіяни по-дитячому голосно і радісно відповідають: “Воістину Воскрес!” Читається на декількох мовах світу Євангеліє – коли ще це буває, як не на Великдень? Дійсно, в цю ніч часом не відчувається, створюється враження, що воно завмерло. Радість і веселощі бризкає через край, заливаючи храм, і “Ангели співають на небесах”.

Католицька Пасха

Не тільки православні святкують Великдень. У католиків такий свято теж є. Якого числа католицька Пасха? Збігається з православною? Іноді збігається. В цьому році католицький свято Великодня доведеться на перше квітня. Тобто тижнем раніше православного.

Деякі традиції католицького свята збігаються з православними. Наприклад, католики також фарбують яйця, печуть на свято кексів та здоби, прикрашені глазур’ю і віддалено нагадують паски. Що стосується Богослужіння, то тут ніяких збігів немає.

Масниця

Якого числа Пасха – зрозуміло. А що таке Масляна? Свято Масляної передує початку Великого посту. Масляний, або Сирний тиждень, передбачає відмову від м’яса. Це той час, коли м’ясо вже не можна їсти, але інші продукти тваринного походження – можна.

Масляна – це тиждень веселих і галасливих гулянок, ігор і обов’язково – млинців. У дні Масляної люди прощаються з зимою, і це виражається у спаленні опудала Масляної. Млинці – символ сонця – вживаються в їжу весь тиждень. Якого числа Масляна і Великдень в цьому році? Великдень віруючі будуть зустрічати 8 квітня, а масляні дні пройшли. Вони тривали з 12 по 19 лютого.

Батьківська Великдень

Великдень не обмежена одним днем. Святкова, або Світла Седмиця (тиждень) триватиме з 8 по 17 квітня цього року. Ці дні призначені для відради віруючих після Великого посту, для ходіння в Храм, Причастя і зустрічей з близькими людьми.

А як же не менш близькі, але вже покійні? Невже не можна сходити на кладовище на Світлій Седмиці? Для того щоб провідати померлих родичів, є окремий день. Це Радониця, або батьківська Великдень. Якого числа вона випадає, тобто коли можна сходити на цвинтар? 17 квітня. У цей день можна буде віднести на могилку яєчка і шматочки паски, прибратися там, відвідати покійних близьких. А ще краще зайти в храм і поставити свічку за упокій душі дорогої людини.

Трохи цікавих фактів

Якого числа православна Пасха – було зазначено вище. Тепер деякі цікаві відомості про свято.

  • Великдень – перехідний свято. Тому, якого числа Пасха настане, обчислюють за спеціальними формулами. Існує подібний розрахунок. У православних Великдень наступає в першу неділю після повного місяця. Причому це повня має настати не раніше дня весняного рівнодення.
  • Російська Православна Церква дотримується юліанського календаря. Крім неї, за цим календарем живуть Єрусалимська, Грузинська, Сербська і Синайська церкви. І в цей список входить Афон. Інші Православні церкви живуть за григоріанським календарем.

Звичай фарбувати яйця в червоний колір бере свій початок з давніх-давен. За переказами, Марія Магдалина, дізнавшись, що Христос воскрес, поспішила з цією звісткою до царя Тиберія I. В якості подарунка для царя вона приготувала яйце. Тиберій, почувши про чудесне Воскресіння Господнього, не повірив Магдалині. Він сказав, що вірить в її слова тільки в тому випадку, якщо принесене Марією яйце почервоніє. І яйце стало червоним. Тиберій повірив у Воскресіння, а православні в пам’ять про це фарбують яйця у червоний та інші кольори.

Висновок

Підготовка до Великодня – це не лише прибирання будинку і фарбування яєць. Це в першу чергу підготовка своєї душі. Часте відвідування церкви, сповідь, причастя, соборування. Дотримання посту і приборкання власних пристрастей. Проте в день Світлого Христового Воскресіння радіють і радіють всі, незалежно від того, як вони провели Великий піст.

Що слід запам’ятати зі статті? Якого числа Пасха – найголовніша подія для християнина. Треба заздалегідь до неї підготуватися. А Господь, бачачи те, як прагне до Нього осіб, допоможе зустріти свято радісно.