Немає пророка у своїй вітчизні: значення фразеологізму

«Нема пророка у вітчизні своїй» – ця приказка є досить поширеною. Але не всі знають, що вона, як і безліч інших, вживаних донині, стала такою відомою завдяки її присутності в Новому завіті. Про те, що означає «Немає пророка у своїй вітчизні», і розповімо у статті.

Євангеліє від Марка

Щоб розібратися в значенні фразеологізму «Немає пророка у своїй вітчизні», звернемося до Євангелія від Марка, де описаний такий епізод.

Ісус прибув у свою батьківщину разом з учнями. З настанням суботнього дня він приступив до навчання в школі. При цьому люди, що слухали Його, вимовляли з подивом наступні слова: «Звідки Він усе це знає? Якою мудрістю володіє, ким вона дана? Яким чином Він здійснює чудеса своїми руками?» Деякі дізналися Його та питали: «чи Не є Він теслею, сином Марії, братом Якова, Юди, Симона та Йосії? Не разом з нами тут знаходяться сестри Його?» І люди вони спокушалися ним.

Ісус сказав у відповідь: «немає пророка без пошани, крім як у своїй вітчизні, своєму будинку і у родичів». Він не міг там зробити диво, лише зцілив деяких недужих, поклавши на них руки. І дивувався невірству оточуючих. Після цього Він пішов по навколишніх селах, щоб навчати. І закликавши дванадцятьох апостолів, став їх посилати по двох, даючи їм владу над нечистими духами.

Саме те, що сталося з Ісусом Христом в Назареті, що в подальшому стало прислів’ям: «Немає пророка в своїй вітчизні». Значення цього виразу розглянемо далі.

Сумний приклад Єремії

Можливо, що така приказка вже існувала в ті часи. Адже перед Ісусом був сумний приклад Єремії і інших пророків Старого Завіту.

Так, пророк Єремія пророкував падіння Єрусалиму і руйнування храму, до яких повинна була призвести неправильна політика Іудеї. При цьому він, звертаючись до Бога Яхве, казав, що кожен день перебував у посміховище, і всякий знущався над ним. За його передбачення Єремію звинуватили в богоотступничестве і зраду, адже Всевишній обіцяв, що захистить і народ, і храм. Навіщо ж Єремія проповідує кінець міста, наражаючи тим самим слова Бога сумніву? Пророк був закутий в колоду і посаджений у в’язницю.

Таке ж недовіра до своїх словах і справах відчував і Син Божий з самого початку своєї проповідницької діяльності, в тому числі і з боку близьких людей. В рідне місто Назарет Ісус повернувся після того, як давно пішов з нього, почавши своє служіння і прийнявши хрещення від Іоанна Предтечі. Тут живуть його близькі друзі і родичі, але він прибув не лише для того, щоб провідати їх.

Цікаве:  Як вивчити дні тижня англійською мовою?

«Немає пророка у своїй вітчизні»: значення

Він прийшов у якості Вчителя, супроводжуваний учнями. У найближчу ж суботу Ісус пішов у школу, щоб учити. Але вчення його було прийнято дуже насторожено. Жителям Назарету не вірилося, що людина з минулим тесляра може вести подібні мови і здійснювати подібні незвичайні справи. Вони поставилися до Христа з презирством, так як він був простим ремісником, людиною з народу, тому і був відкинутий.

Гіркоту висловлювання, вжитого Господом – «Немає пророка у своїй вітчизні», значення якого ми розглядаємо, полягає в тому, що він зійшов на землю з тим, щоб дати спасіння всім, хто живе на ній, без винятку. Він прийняв життя звичайних людей з усіма її повсякденними працями. Адже ні походження, ні багатство, ні положення в суспільстві не є синонімами людської гідності. Нам потрібно завжди пам’ятати про існування такої спокуси – оцінювати людей, враховуючи тільки зовнішню сторону їх життя, а не те, якими вони є насправді.

Необхідність довіри до Бога

Жителі Назарету вважають, що їм заздалегідь вже все відомо про Ісуса, і нічого нового вони від нього не чекають. В них не видно схильності до віри. Сенс виразу «Немає пророка у своїй вітчизні», значення якого нами вивчається, полягає ще і в цьому. В Євангелії ясно говориться про недовіру співвітчизників до Ісуса, а внаслідок цього, про цілковиту відсутність віри.

Віра в Бога передбачає не тільки визнання факту її існування, але і довіру до нього, в тому числі і в разі, коли віра ще не зміцнилася. Відсутність довіри у жителів міста Назарету є для Господа непереборною перешкодою, яка викликає у нього подив.

Страждання від недовіри

Велике страждання Христове від усвідомлення безсилля перед відмовою співвітчизників від віри. Чуда, які Ісус міг зробити, заздалегідь відкидаються ними. Це страждання Сина Божого, має всеосяжну любов до людей, буде найважчим випробуванням на всьому його шляху. Воно буде супроводжувати його до Гефсиманського саду, а потім і до самої Голгофи, на якій він був розп’ятий на хресті.

Однак воно жодним чином не може зупинити Ісуса Христа. Тому, будучи відкинутим в Назареті, він продовжує шлях по навколишніх селах. Недовіра земляків поширюється і на прилеглі місцевості, і Господь іде. Потім він починає свою працю знову. Пізніше він радить так поступати і своїм учням. Він каже їм: «Якщо хто вас не прийме і не буде слухати, виходячи, скиньте порох з ніг ваших і йдіть далі».