Звідки пішли матюки: історія, походження та цікаві факти

Гріх чи не гріх – ось в чому питання!

Цікавлячись історією нецензурної лексики, найчастіше люди задається двома питаннями: “Хто придумав мати?” і “Чому кажуть, що це гріх, якщо вживати лайливі слова?”

Якщо з першим питанням ми розібралися, то пора перейти до другого.

Отже, ті, хто називають звичку сваритися – гріховною, посилаються на заборону її в Біблії.

І правда, в Старому Заповіті не раз засуджується лихослів’я, при цьому в більшості випадків має на увазі саме така його різновид, як богохульство – яке і правда є гріхом.

Також у Новому Завіті уточнюється, що Господом може бути прощено будь хуление (лихослів’я), крім спрямованого на Духа Святого (Євангеліє від Марка 3:28-29). Тобто знову засуджується саме лайка, спрямована проти Бога, в той час як інші її види вважаються не настільки серйозними порушеннями.

До речі, слід враховувати той момент, що далеко не всі мати стосуються Господа і богозневаги Його. Більш того, прості фрази-вигуки: “Боже мій!”, “Бог його знає”, “О, Господи!” “Матір Божа” і подібні їм технічно теж можуть вважатися гріхом виходячи із заповіді: “Не вимовляй імені Господа, Бога твого, надаремно, бо Господь не залишить без покарання того, хто вимовляє ім’я Його марно” (Вих. 20:7).

Цікаве:  Що таке тавтологія, її приклади

А адже подібні вирази (які не несуть в собі ніякої негативної налаштованості і не є лайкою) є практично в будь-якій мові.

Що стосується інших авторів Біблії, які засуджують мат, то це Соломон у “Притчах” і Апостол Павло в посланні до Ефесян і Колосян. В цих випадках мова йшла саме про лайливих словах, а не богохульство. Однак, на відміну від десяти заповідей, в цих місцях Біблії лайка не підноситися як гріх. Вона позиціонується як негативне явище, якого слід уникати.

За цією логікою, виходить, що з точки зору Святого Письма гріхом можна вважати тільки богохульні мати, а також ті вирази-вигуки, в яких якимось чином згадується Всевишній (включаючи вигуки). А ось інші лайки, навіть ті, що містять згадки демонів та іншої нечисті (якщо вони ніяк не ганять Творця), є негативним явищем, але технічно вони не можуть вважатися повноцінним гріхом.

Більш того, в Біблії згадується випадки, коли Сам Христос лаявся, іменуючи фарисеїв “гадючим поріддям” (зміїне поріддя), що явно не було компліментом. До речі, це ж лайка вживав та Іоанн Хреститель. Воно зустрічається в Новому Завіті 4 рази. Висновки робіть самі…